Talenplan
Het Vlaams Talenplatform, dat de Vlaamse academische taalopleidingen verenigt, wil dat er werk wordt gemaakt van een breed Talenplan. Volgens Liesbet Heyvaert, vicedecaan Taal- en Letterkunde KU Leuven, is de situatie van ons taalonderwijs zeer ernstig. “En actie is urgent, zeer urgent”, klinkt het.

In het Vlaams Talenplatform verenigen zich alle universitaire talenopleidingen en een groeiende groep van docenten en leerkrachten in talencentra, hogescholen, het volwassenenonderwijs en het basis- en secundair onderwijs. Dit platform wijst op het belang van een talenplan. Ze willen meer inzetten op het taalbewustzijn en de taalbeheersing van onze jongeren. Op deze manier willen ze de instroom in talenopleidingen bevorderen en zo meer gekwalificeerde taalleraren afleveren. Tijdens de commissie voor Onderwijs legt het Talenplatform 4 actiepunten voor aan de overheid.

Centraal  in  elk  talenplan  hoort  de  taalleraar  te  staan. Alsook de zoektocht naar manieren om die taalleraar te steunen en te ondersteunen in zijn of haar taak. De tweede aanbeveling betreft het meer systematisch monitoren van de talenkennis en de vaardigheden van leerlingen doorheen de schoolloopbaan. Een derde belangrijk aandachtspunt is het imago en prestige van taalonderwijs. Het Vlaams Talenplatform pleit voor een grootschalige en langdurige mediacampagne die inzet op de vele troeven die taalspecialisten te bieden hebben. Tot slot moet het Talenplan sectoren, bedrijven, culturele partners betrekken en samen met hen het maatschappelijke belang van talen onder de aandacht brengen.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, maandag 30 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.