Coronavirus - COVID-19
De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement van 25 maart heeft slechts 1 onderwerp: de coronacrisis. De zitting verliep door de corona-maatregelen weer in afgeslankte vorm. Alleen de fractieleiders en enkele parlementsleden kregen de kans om de bevoegde ministers vragen te stellen. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kreeg door alle fracties een waslijst aan vragen voorgeschoteld.

In het Vlaams Parlement vond vanmiddag een gedachtewisseling plaats over de aanpak van de coronacrisis. De voorbije weken waren vooral de toelevering en verdeling van de mondmaskers een knelpunt. “De roep naar maskers is niet alleen een roep die in België aanwezig is. Dat is een roep die in heel de wereld op dit ogenblik aanwezig is”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. “We hebben een lading van 5 miljoen maskers aangekocht samen met Brussel: voor onze woonzorgcentra, voor de thuiszorg en voor de gezinszorg”.

Op dit ogenblik zijn er 1266 mensen in onze woonzorgcentra besmet met COVID-19. “Dat zijn diegenen van wie men zegt dat alles erop wijst dat het dit is. 92 van hen zijn overgebracht naar het ziekenhuis, 55 zijn overleden”, zegt Beke. De minister haalt ook aan dat er op dit ogenblik onvoldoende capaciteit is om iedereen te testen. “De bedoeling is om dat interfederaal te doen. En na te gaan hoe we de testcapaciteit de komende periode kunnen uitbreiden”, klinkt het.

Besparingen zorgsector ‘on hold’ zetten?

Oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA vragen om de besparingen in de zorgsector tijdelijk ‘on hold’ te zetten. Maar minister Beke vindt dit niet het juiste moment. Meyrem Almaci (Groen) vindt het jammer dat de minister dit niet naar voren durft te brengen. “Ik vind het vandaag bijzonder verontrustend in een heel zware crisis, dat niet de besparingen ‘on hold’ worden gezet. Maar wel het antwoord op een overduidelijke foute keuze van deze regering om te gaan snoeien in de zorg”, aldus Almaci.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 25 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.