Coronavirus - social distancing
Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers is tevreden dat er weer eenheid is tussen de Vlaamse burgemeesters over de richtlijnen tijdens de coronacrisis. Dat zegt hij tijdens een videoconferentie met leden van het Vlaams Parlement. Hij verwijst daarmee naar het debat dat Antwerps burgemeester Bart De Wever op gang bracht toen hij aankondigde geen boetes uit te zullen delen in Antwerpen voor wie even op een bankje zou uitrusten. De Wever verontschuldigde zich ondertussen voor die uitspraak.

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn de regels omtrent de coronamaatregelen niet altijd even duidelijk. Zo uitte hij zich kritisch over het niet mogen uitrusten op een bankje. “Uitrusten op een bankje verboden? Sorry dat ga ik niet handhaven.”, zei hij in De Ochtend op Radio 1. Deze quote werd nadien nogmaals gebruikt in een gesponsorde campagne op de Facebook-pagina van De Wever. Ondertussen verontschuldigde de burgemeester zich. “Die advertentie was geen goede advertentie – ik geef dat toe – want ze heeft het verkeerde debat aangetrokken, met name dat we de regels niet zouden moeten volgen”, zei De Wever in “Terzake“.

Tijdens de digitale commissie Binnenlands Bestuur reageert minister Bart Somers (Open Vld) tevreden. “Het kan zijn dat een burgemeester soms wat strenger of minder streng wil optreden maar het is belangrijk om dan snel weer eenheid te vinden. Dat is de laatste dagen ook gebeurd”, aldus Somers.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, dinsdag 14 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.