Coronavirus - Corona - Mondmasker - Risicogroep
De hoge sterftecijfers in ons land door het coronavirus roepen heel wat vragen op in het Vlaams Parlement. Vooral de manier waarop het aantal overlijdens in de woonzorgcentra worden geteld. Ook voor Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) moet er dringend iets veranderen. “We zullen een andersoortige rapportering moeten doen”, klinkt het.

Naar wekelijkse gewoonte in deze coronacrisis ging een beperkte delegatie van parlementsleden in debat met de ministers. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kreeg alweer een hele resem aan vragen voorgeschoteld. De ernstige situatie in woonzorgcentra roept heel wat vragen op bij de parlementsleden.

Afgelopen dagen zijn bijna 11.000 bewoners en personeelsleden van woonzorgcentra getest op het coronavirus. Uit de eerste testresultaten blijkt dat in 22 procent van onze woonzorgcentra meer dan 10 procent besmettingen wordt vastgesteld. “Daaruit leren we dat ongeveer een op de twee mensen in woonzorgcentra met symptomen ook positief op COVID-19 test. Dat wil zeggen dat een op de twee met symptomen niet positief op COVID-19 test. ”, zegt minister Beke. “Dus de helft is positief, de andere helft niet. Als dat geldt voor diegenen die vandaag getest zijn, zegt dat wellicht ook iets over het aantal mensen dat de voorbije weken is overleden en op wie men het label COVID-positief heeft geplakt”.

Sterftecijfers

Daarmee reageert de minister op de uitspraak van viroloog Marc Van Ranst in De Afspraak. Daar verklaarde hij dat vrijwel alle sterfgevallen in woonzorgcentra in de statistieken worden opgenomen als coronadoden. In vergelijking met andere landen liggen onze sterftecijfers dan ook veel hoger. België rapporteert dan ook op een heel andere manier op het aantal overlijdens. ‘We zullen een andersoortige rapportering moeten doen”, aldus Beke.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, woensdag 15 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.