Geen goedkoop alternatief voor DVB-T
Vlamingen kunnen nog slechts enkele maanden gratis naar de televisie- en radiozenders van de eigen publieke omroep VRT via de ether kijken en luisteren. En dat stuit op protest van veel Vlamingen. Een petitie moet VRT op andere gedachten brengen. Groen-Parlementslid Bart Caron neemt het op voor de DVB-T kijkers en blijft bevoegd minister Sven Gatz (Open Vld) in de commissie bestoken met vragen. Deze keer bekijkt hij de financiële gevolgen. Hij vraagt zich af of de minister zich bewust van de kostprijs voor de burgers en of hij die hoge kost aanvaardbaar vindt.

Op 1 december dit jaar stopt de VRT met DVB-T en het aanbieden van uitzendingen over die ‘terresteriële digitale video broadcast’. Dat staat te lezen op de website van de VRT. “Het mediagebruik is volop aan het evolueren. Mensen willen niet alleen lineair kijken maar willen ook kijken waar en wanneer ze willen. Ons online aanbod VRT NU beantwoordt aan deze behoefte, DVB-T niet”, klinkt het. De kostprijs van DVB-T voor de VRT bedraagt jaarlijks 1 miljoen euro. Die 1 miljoen euro wil de VRT vanaf 1 december dit jaar volop inzetten om VRT NU verder uit te bouwen en te verbeteren.

VRT NU heeft meer mogelijkheden dan DVB-T, want je kunt programma’s uitgesteld bekijken en doorspoelen of terugspoelen. Maar voor 45.000 kijkers die nu kijken via DVB-T kijken zal het niet echt meer gratis zijn, aangezien je een internetabonnement nodig hebt. “Als de kijkers voor zichzelf een alternatief moeten ontwikkelen, dan varieert de kostprijs tussen 5 en 8 miljoen euro. Wat de VRT uitspaart aan 1 miljoen euro, kost de burgers 5 tot 8 miljoen uit eigen zak”, zegt Bart Caron (Groen).

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) reageert dat hij niet tegen de beslissing van de VRT kan ingaan. “Of ik dat aanvaardbaar vind of niet, is niet aan de orde. Noch het Mediadecreet, noch de beheersovereenkomst vandaag laten me toe in te gaan tegen de beslissing van de VRT. Omdat die autonoom is op dit gebied. Los hiervan heb ik de VRT gewezen en zal hen blijven wijzen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid die ze in dezen dragen teneinde hier afdoende over te communiceren en het proces van de afschakeling in zo goed mogelijke banen te leiden”.

Studio Commissie, zondag 15 juli 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.