Open brief De Lijn kostte 53 000 euro
De open brief die Roger Kesteloot, topman van De lijn, enkele weken geleden liet publiceren kostte meer dan 53 0000 euro. Kesteloot wilde naar eigen zeggen het imago van De Lijn weer oppoetsen na enkele weken van negatieve berichtgeving rond de vervoersmaatschappij. Maar dat initiatief kon op weinig begrip rekenen in het Vlaams Parlement

De Lijn startte enkele jaren geleden het ReTiBo-project (Registratie-, Ticketing- en Boordcomputer) op. Over de voortgang van dit project, het jaarverslag 2017 en de evaluatie van de uitvoering van de beheersovereenkomst in 2017 wisselden de leden van de commissie Mobiliteit van gedachten met minister Ben Weyts en met Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn. Maar de topman van De Lijn kreeg vooral kritiek op de open brief die hij twee weken liet publiceren in de Vlaamse kranten. Aanleiding was de framing die al enkele weken aan de gang zou zijn.

“Het was mijn beslissing om het niet te doen via een opiniestuk in de krant of via een interview. Maar om het te doen via een advertentie. Omdat het publiceren van een advertentie op commerciële basis de enige manier was om ervoor te zorgen dat wat wij vinden dat we moesten vertellen onverkort, integraal en eenduidig zou verschijnen op de manier zoals wij het wilden. Dat hebben we gedaan en betaald vanuit het communicatiebudget van De Lijn. In totaal was dit net iets meer dan 53.000 euro”, reageert Roger Kestesloot.

Geen begrip

Tijdens de commissie voor Mobiliteit hadden de Vlaams Parlementsleden geen begrip voor de open brief. “Het verhaal van de open brief vind ik geen goed idee”, zegt Marino Keulen (Open Vld). “Jullie zijn management en jullie worden betaald om problemen op te lossen. Vandaag overtuig je mensen met acties, met beslissingen, met concrete initiatieven. Zo win je het vertrouwen bij de mensen. Zo zien mensen dat diegenen die jullie een slecht hart toedragen, dat die mensen het bij het foute eind hebben. Dat werkt niet met openbare brieven!”.

Studio Commissie, maandag 16 juli 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.