Geen omgevingsvergunning voor Eurostadion
De Vlaamse overheid heeft beslist om Ghelamco geen omgevingsvergunning te geven voor het Eurostadion. Bouwheer Ghelamco kan nog naar de Raad van Vergunningsbetwisting stappen, maar binnen de politiek is er geen draagvlak meer voor het project op Parking C in Grimbergen. Dat blijkt ook in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement waar bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) uitleg geeft over haar beslissing.

Op dinsdag 30 januari raakte bekend dat minister van Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V),  geen omgevingsvergunning toekende voor de bouw van een voetbalstadion op Parking C in Grimbergen. Er zijn problemen met de mobiliteit in de buurt en het project is gewoon te groot, zegt de minister. “De totale oppervlakte van de verschillende recreatie-activiteiten samen bedraagt beduidend meer dan de toegestane 50.000 m². Het gaat zelfs om meer dan het dubbele van wat op die locatie stedenbouwkundig mogelijk is”, zegt Schauvliege. “De vergunningsaanvraag gaat inzake mobiliteit bovendien uit van een ambitieuze ‘modal split’. Dit met alternatieve vervoersmodi van en naar het Eurostadion (fietsers, voetgangers en openbaar vervoer), maar maakt niet duidelijk hoe die ‘modal split’ precies kan worden gerealiseerd”.

In het Vlaams Parlement zijn ze tevreden met de ‘logische keuze’ van minister Schauvliege. “De minister heeft bewezen dat ze in staat is van procedures in te korten. Op vijf maanden tijd werd het dossier afgehandeld. Dat is echt sterk, ongezien”, zegt Axel Ronse (N-VA). “Ten tweede heeft de minister aan de maatschappelijke druk weerstaan”. Ook Katia Segers (sp.a) is tevreden met resultaat. Volgens haar heeft het gegoochel met de cijfers hen uiteindelijk genekt.

Studio Commissie, dinsdag 6 februari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.