Geen Vlaamse muziek op Waalse radiozenders
Paul Cordy (N-VA) vraagt Vlaams minister voor Media Sven Gatz om meer interesse voor Nederlandstalige muziek op te wekken. De muziek komt op Franstalige zenders niet aan bod en dat vindt het parlementslid een gemiste kans. De minister reageert afwachtend.

Volgens de Taalfluisteraar, de taalblog van vertaler en auteur Herman Boel, wordt er op Franstalige radiozenders nooit een Nederlandstalig nummer gedraaid. Hij informeerde bij een aantal zenders waarom dat zo was. Van alle aangeschreven stations was er maar één dat hem een antwoord stuurde, namelijk Radio Nostalgie. Jean-François Pottier, Head of Music van Radio Nostalgie, zegt dat het Franstalige publiek eenmaal niet erg veel interesse in Nederlandstalige muziek heeft. “Nederlandstalige artiesten breken niet door in de Federatie Brussel-Wallonië zodat het publiek hen niet kent”, klinkt het. Maar Vlaamse artiesten die in het Engels zingen komen dan wel vaak aan bod.

“Het is duidelijk een taalkwestie. Liederen in het Nederlands wekken blijkbaar weinig interesse op”, zegt Paul Cordy (N-VA). “Onze artiesten botsen op die taalmuur. Ze kunnen zich niet op die markt richten. Terwijl je in eerste instantie toch wel enige interesse zou verwachten in een aangrenzend taalgebied van toch wel miljoenen inwoners”. Maar volgens minister voor Media, Sven Gatz (Open Vld), behoort dit element tot vrije programmatie en zal hij verder geen actie hieromtrent ondernemen. “Ik ben op vele vlakken in contact met de Franse Gemeenschap en wij werken deze legislatuur ook vanwege het cultureel samenwerkingsakkoord veel nauwer samen. Die samenwerking verloopt gunstig en vlot en biedt nieuwe perspectieven. Het gaat daarbij over haalbare inhoudelijke doelstellingen, en wat u vraagt valt, daar volgens mij niet meteen onder”, klinkt het.

Studio Commissie, dinsdag 5 juni 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.