VRT stopt met uitzenden via DVB-T
De VRT ziet meer toekomst in haar onlineplatforms en schaft daarom DVB-T af. Dat is een gratis optie waarbij je de zenders via de ether kan oppikken met een antenne of een decoder in je televisie. Volgens de openbare omroep gebruiken nog slechts 45.000 kijkers deze dienst. Zij zullen dus vanaf 1 december een andere optie moeten zoeken. De parlementsleden vragen zich af hoe de visie van de VRT past in het gratis aanbieden van televisie voor iedereen.

Op 1 december dit jaar stopt de VRT met DVB-T en het aanbieden van uitzendingen over die ‘terresteriële digitale video broadcast’. Dat staat te lezen op de website van de VRT. “Het mediagebruik is volop aan het evolueren. Mensen willen niet alleen lineair kijken maar willen ook kijken waar en wanneer ze willen. Ons online aanbod VRT NU beantwoordt aan deze behoefte, DVB-T niet”, klinkt het. De kostprijs van DVB-T voor de VRT bedraagt jaarlijks 1 miljoen euro. Die 1 miljoen euro wil de VRT vanaf 1 december dit jaar volop inzetten om VRT NU verder uit te bouwen en te verbeteren.

VRT NU heeft meer mogelijkheden dan DVB-T, want je kunt programma’s uitgesteld bekijken en doorspoelen of terugspoelen. “Maar voor 45.000 kijkers die nu kijken via DVB-T kijken zal het niet echt meer gratis zijn, aangezien je een internetabonnement nodig hebt”, zegt Wilfried Vandaele (N-VA). Tijdens de commissie voor Media vragen verschillende parlementsleden zich af hoe die 45.000 kijkers zonder internetaansluiting de VRT-kanalen nog kunnen ontvangen.

TV Vlaanderen

“Een alternatief voor die DVB-T-ontvangst biedt TV Vlaanderen aan”, zegt minister voor Media Sven Gatz (Open Vld). “Ik heb van TV Vlaanderen en van de VRT begrepen dat ze bereid zijn het gesprek hierover aan te gaan en te bekijken of en onder welke voorwaarden de VRT-zenders aan dat aanbod van TV Vlaanderen kunnen worden toegevoegd. De VRT werd daarover intussen ook benaderd door TV Vlaanderen”. Maar Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) vindt de beslissing van de VRT voorbarig. “Als ik ooit had geweten dat de VRT zou overwegen om DVB-T af te sluiten, dan had ik dat decreet geschreven of afgedwongen. Nu gaan we DVB-T dichtdraaien en we hebben geen gelijkaardig, financieel even toegankelijk alternatief. Ik ben verrast”.

Studio Commissie, dinsdag 5 juni 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.