Gemeenschapsonderwijs
Het gemeenschapsonderwijs (GO!) moest de voorbije twee schooljaren bijna 10 000 leerlingen weigeren door een gebrek aan capaciteit. En in scholen waar wel plaats is, zijn sommige gebouwen dan weer klaar voor de sloop. Dat zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! in het Vlaams Parlement tijdens een gedachtewisseling met de commissie onderwijs. Ze doet aan het parlement een duidelijk oproep voor meer middelen.

Steeds meer mensen kiezen voor het pedagogisch project van het GO!. Het gemeenschapsonderwijs biedt onderdak aan 18,22 procent van de leerlingen, terwijl dat zeven jaar geleden nog 14 procent was. “Dat stemt ons tevreden, maar het plaatst ons voor uitdagingen om met beperkte middelen onze scholen voldoende te kunnen ondersteunen”, zegt afgevaardigd bestuurder van het GO! Raymonda Verdyck. Zo tonen tellingen van het GO! aan dat een behoorlijk aantal leerlingen geen plaats vindt in het gemeenschapsonderwijs omdat er onvoldoende middelen zijn om de capaciteit van de scholen uit te breiden.

Op dit moment ontvangt het gemeenschapsonderwijs 22,47 procent van de infrastructuurmiddelen, terwijl het GO! op basis van de leerlingenaantallen recht heeft op 24,9 procent. “Door deze verdeelsleutel heeft het GO! de voorbije legislatuur 65 miljoen euro niet gekregen. In vergelijking met het beschikbare jaarbudget is dat een gigantisch bedrag”, zegt Verdyck. “We rekenen erop dat de Vlaamse overheid haar gemeenschapsonderwijs waardeert en de komende legislatuur bijkomende middelen voorziet om de capaciteit te verhogen”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: Jaarverslag 2018 voor de Vlaamse regering

Studio Commissie, dinsdag 24 maart 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.