mondmaskers
Vanaf maandag 4 mei worden mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer en worden ze ook sterk aangeraden op publieke plekken. De overheid zal iedereen één stoffen masker bezorgen maar hoe en wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers geeft toe dat het moeilijk is door de bomen het bos nog te zien en probeert op vraag van de oppositie duidelijkheid te scheppen.

Mondmaskers zullen een belangrijke rol spelen bij het versoepelen van coronamaatregelen. Zowel de federale regering als experts herhaalden dit meermaals deze week. Nochtans werd enkele weken geleden het nut ervan in vraag gesteld. “Eerst waren die mondmaskers zinloos, de overheid had onze voorraad ook vernietigd. Dan werden die mondmaskers plots nuttig maar waren de burgers te dom om ze correct te dragen en vandaag zet men burgers aan om hun eigen mondmasker te maken”, zegt Sam Van Rooy (Vlaams Belang).

Tijdens de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad beloofde premier Sophie Wilmès (MR) dat elke Belg een gratis mondmasker en twee filters zou krijgen. Maar wanneer dit zal gebeuren is nog niet duidelijk. De deadline van 4 mei zal men alvast niet halen.  “Het is ronduit beschamend en crimineel, en dat zeg ik niet lichtzinnig, dat zoveel weken na het uitbreken van de coronacrisis en bij de start van de exitstrategie de overheid er niet eens in slaagt om de bevolking van de nodige beschermingsmiddelen te voorzien”, aldus Van Rooy.

Lokale besturen

Verschillende lokale overheden wachten niet op de mondmaskers van de federale overheid. Ze proberen ondertussen zelf mondmaskers te bemachtigen voor hun inwoners. “Zoals ik hen ken, hebben meerdere lokale besturen zelf al het initiatief genomen om mondmaskers aan te kopen. We hebben deze initiatieven gebundeld en een handleiding gemaakt voor de andere lokale besturen die hiermee aan de slag willen gaan”, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). Daarnaast kunnen lokale besturen zich ook verenigen waarbij één lokaal bestuur als aankoopcentrale fungeert voor meerdere lokale besturen.

Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) begrijpt niet waarom de overheid niet sneller heeft geschakeld. “De lokale besturen slagen er in deze crisis blijkbaar in veel sneller te schakelen dan de Vlaamse overheid. We kunnen verwijtend kijken naar de federale overheid en zeggen dat het ook haar verantwoordelijkheid is – dat zal absoluut zo zijn –, maar het stoort me wel dat we hebben gewacht tot vrijdag om voorbereidende stappen te nemen, en dat we pas nu beslissen om een aankoop centraal te organiseren”, aldus Vaneeckhout.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Lees ook: Minister Somers ondersteunt lokale besturen die mondmaskers willen kopen

Studio Commissie, donderdag 30 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.