Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil laatstejaarsstudenten uit de lerarenopleiding inschakelen in de klas, ter ondersteuning van de scholen. “Er zijn meer dan drieduizend studenten in de lerarenopleiding die nog geen stage hebben kunnen lopen. Wel, wij hebben handen te kort”, zegt de minister.

Op dinsdag 28 april werden de richtlijnen voor de heropening van scholen lichtjes bijgestuurd. Zo mogen er tot veertien kinderen in een klas bij elkaar zitten in plaats van tien. Elke leerling moet 4 vierkante meter ruimte hebben, voor elke leerkracht is dat 8 vierkante meter. Daarnaast kan er mogelijks naast het zesde middelbaar ook weer les worden gegeven in het tweede en vierde middelbaar. Ten vroegste vanaf 29 mei. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) samen met de onderwijskoepels, vakbonden en de administratie beslist.

Tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement blijven de volksvertegenwoordigers met heel wat vragen zitten. “Het enige wat duidelijk is, is net die onduidelijkheid. De ouders weten niet waar ze aan toe zijn en zijn ongerust, de leerkrachten en directies zijn ongerust”, zegt Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang). “De minister heeft verschillende keren gezegd dat hij onze leerlingen niet als proefkonijnen wilt gebruiken, maar ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat dat eigenlijk wel het geval is”.