Basisscholen moeten aan het einde van het zesde leerjaar gevalideerde toetsen afnemen. Met de resultaten van die toetsen kunnen scholen hun kwaliteitsbeleid opvolgen en aanscherpen. Op dit moment zijn er drie aanbieders van dergelijke toetsen maar in de beleidsnota van minister Weyts worden centrale netoverschrijdende toetsen in het vooruitzicht gesteld. Daarom houdt men in het Vlaams Parlement een hoorzitting met de verschillende aanbieders.
Sinds 2017 zijn basisscholen verplicht om op het einde van het zesde leerjaar bij hun leerlingen een gevalideerde toets af te nemen. Momenteel organiseren de verschillende onderwijskoepels elk hun eigen kwaliteitstoetsen in het basisonderwijs. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil op termijn de toetsen vervangen door een netoverschrijdende proef.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat een objectieve standaard ervoor zorgt dat leerlingen in een schooltype terechtkomen op basis van hun eerdere prestaties, zonder dat niet-cognitieve factoren, zoals het sociale milieu van de ouders, daarin meespelen. In landen waar een centrale toetsing ontbreekt, zoals in België, is de sociale ongelijkheid groter dan in Nederland. “Het is net dat wat we willen verhelpen via die geüniformeerde, koepel- en netoverschrijdende, gevalideerde en gestandaardiseerde proeven”, zegt Weyts.
Het volledige verslag kan u hier terugvinden.
Studio Commissie, zondag 23 augustus 2020 vanaf 17u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.