We vallen van de ene verrassing in de andere. Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open Vld) nam onverwacht ontslag en verdwijnt naar Mechelen. Tweede verrassing is de komst van Gwendolyn Rutten in de Vlaamse Regering. Zij mocht meteen de eed afleggen. Maar deze eedaflegging ging gepaard met de nodige kritiek. Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Chris Janssens (Vlaams Belang).

Het rommelt al een tijdje binnen Open Vld. Nadat Vincent Van Quickenborne zijn ontslag nam als federaal minister van Justitie, zorgde de daaropvolgende aanstelling van Paul Van Tighelt als nieuwe minister van Justitie voor de nodige spanningen binnen Open Vld. Kopstuk Gwendolyn Rutten voelde zich gepasseerd en kondigde haar afscheid aan van de nationale politiek. Maar die frustraties laat ze nu links liggen voor een ministerpost binnen de Vlaamse Regering. “Het is gewoon een schaamteloos schouwspel. Postjespakken lijkt de enige politieke drijfveer binnen Open Vld”, reageert Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens in Studio Vlaams Parlement. “Toen ik hoorde dat Gwendolyn Rutten de nieuwe minister zou worden, werd ik even fysiek onwel. Zelfrespect heeft ze duidelijk niet.”

Rutten volgt Vlaams viceminister-president Bart Somers op, die terugkeert naar zijn geliefde stad Mechelen. Opmerkelijk is dat Rutten Somers opvolgt die zei plaats te willen maken voor vernieuwing. Een onbegrijpelijk fout signaal volgens Janssens. “Seconde na seconde verdwijnt het geloof in de politiek. Heel de stiel wordt door het slijk gehaald. De Open Vld zorgt ervoor dat de eer volledig uit het beroep gehaald wordt.”

Stikstof

Kan Gwendolyn Rutten als verse viceminister-president in de Vlaamse Regering het stikstofdecreet doen landen? In het verleden klonk ze niet meteen als de meest fervente verdediger ervan. “Gwendolyn Rutten heeft een ruggengraat van elastiek. Waarschijnlijk zal ze de rit uitdoen en niet te veel weerstand bieden. Rutten haar enige drijfveer is opportunisme. Zij is enkel geïnteresseerd in de impact van haar ministerschap op haar bankrekening.”