Het wil maar niet lukken met het Belgisch Klimaatplan. Van Europa moet ons land tegen 2030 haar uitstoot met 47 procent verminderen. Maar Vlaams minister van Leefmilieu, Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) wil niet verder gaan dan 40 procent. Vlaams volksvertegenwoordiger Staf Aerts (Groen) vindt het niet oké dat één minister het hele Klimaatplan kan tegenhouden. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.
België heeft opnieuw de deadline voor het indienen van het nationaal Klimaatplan gemist. De gesprekken tussen de verschillende regio’s lopen vast. Wallonië en Brussel namen in hun regionaal klimaatplan maatregelen om de opgelegde doelstelling van 47 procent minder uitstoot tegen 2030 te bereiken maar Vlaanderen wil niet verder gaan dan 40 procent. Dat maakt dat België als geheel maar aan een reductie van zo’n 43 procent komt. Vlaams volksvertegenwoordiger Staf Aerts (Groen) wijst met een beschuldigende vinger naar minister Demir. “Het is heel duidelijk wie het Belgisch Klimaatplan dwarsboomt, dat is minister Demir. Elk land moet zijn verantwoordelijkheid opnemen en dus ook Vlaanderen.”
Uit studies blijkt dat Vlaanderen maar instaat voor 0,13 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Waarom zijn strengere klimaatnormen nodig als de Vlaamse klimaatmaatregelen een verwaarloosbare impact hebben op het klimaat? “De Europese uitstoot is nog altijd veel groter dan de Chinese uitstoot. Elk Europees land heeft een kleine uitstoot, maar als iedereen hetzelfde als Vlaanderen doet, dan komen we nergens”, stelt Aerts in Studio Vlaams Parlement.
Sociale ongelijkheid
Het klimaatvraagstuk brengt ook de sociale ongelijkheid in onze samenleving aan het licht. Mensen hebben vaak niet genoeg geld om klimaatmaatregelen te nemen, zoals het plaatsen van zonnepanelen. “Het beleid van minister Demir is niet sociaal. De partij Groen pleit voor een sterk openbaar vervoer, meer sociale woningen en voor renovatiemogelijkheden voor mensen die het vandaag niet kunnen betalen. Maar wat zien we? Het wordt van zich afgeschoven.”