Handelsoorlog mogelijk tussen Europa en de Verenigde Staten
Donald Trump heeft aangekondigd om een globaal tarief van 25 procent op staalimporten en 10 procent op aluminium te heffen. Daarmee wordt ook Europa getroffen. De EU-commissaris voor Handel, Cecilia Malmström, kondigde daaropvolgend tegenmaatregelen aan. Zo dreigt ze met extra invoertaksen voor enkele Amerikaanse importproducten als Trump zijn plannen doorzet. In het Vlaams Parlement vraagt men zich af hoe minister-president Geert Bourgeois (N-VA) reageert op de mogelijke handelsoorlog.

Vorige week kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat hij tarieven gaat heffen van respectievelijk 25 en 10 procent op de import van staal en aluminiumproducten. Trump komt hiermee zijn verkiezingsbelofte na om Amerikaanse jobs te beschermen in een sector die het al heel lang moeilijk heeft. “Het is de eerste keer dat ook de Europese Unie daarbij getroffen wordt. Alleen al in ons land zijn er duizenden gezinnen wier inkomen afhankelijk is van die importheffingen”, zegt Peter Van Rompuy (CD&V). “De Europese Unie heeft al gereageerd: er komen tegenmaatregelen. Als tegenreactie zegt Trump dat hij ook nog invoerheffingen zal opleggen voor Europese wagens. Deze worden ook in Vlaanderen gemaakt, waar nog meer gezinnen van afhankelijk zijn. Het is die kettingreactie die mogelijk op termijn tot een handelsoorlog aanleiding zou kunnen geven”.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) betreurt de beslissing. Amerika is de grootste invoerder van staal ter wereld. Goed voor bijna 27 miljoen ton of 8 procent van de wereldstaalmarkt. “De VS is onze achtste grootste exportmarkt voor staal en onze zevende grootste exportmarkt voor aluminium. Als dergelijke heffingen worden opgelegd zullen we daaronder lijden”, zegt Bourgeois. “De Europese Commissie is de autoriteit die kan optreden en heeft dat ook aangekondigd. Ze heeft woensdag een voorlopige lijst van tegenmaatregelen bekendgemaakt en zal er natuurlijk voor zorgen dat een procedure aanhangig gemaakt wordt bij de Wereldhandelsorganisatie”.

De Koepelzaal,  zaterdag 10 maart 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.