biobrandstoffen
Johan Danen (Groen) vraagt aan ontslagnemend minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) hoe ze biobrandstoffen in de vervoersector wil aanpakken. Het gebruik ervan is de laatste jaren sterk gegroeid. Volgens Danen komt het jaarlijks verbruik in België overeen met de consumptie van miljoenen mensen. Hij wil dat de minister zich inzet om minder wagens op biobrandstof te laten rijden.

Jaarlijks verdwijnt er meer dan 800.000 ton voedsel in de brandstoftanks van Belgische wagens. Het voedselequivalent van deze biobrandstof komt overeen met de jaarlijkse graanconsumptie van 2 miljoen mensen. En het plantaardige oliegebruik van 17 miljoen mensen. Dat zeggen ngo’s 11.11.11, CNCD-11.11.11, FIAN, Greenpeace, Inter-Environnement Wallonie en Oxfam-in-België. Biobrandstoffen zijn brandstoffen die van biomassa, zoals bijvoorbeeld planten, zijn gemaakt. “Recent hebben we ingezien dat het bijmengen van zogenaamde biobrandstoffen om de brandstofmix te vergroenen, heel wat negatieve neveneffecten heeft. Veel meer dan we initieel hadden gedacht”, zegt Johan Danen (Groen).

Het Nationaal Energie- en Klimaatplan voorziet in een verhoging van dat aandeel biobrandstoffen tot het Europese maximum van 14 procent. In 2017 bedroeg dit aandeel 5,5 procent. Danen wil dat ontslagnemend minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) haar federale collega’s probeert te overtuigen om het aandeel van 14 procent te verminderen. “Ik sta ten volle achter de doelstellingen die zijn opgenomen in de Klimaatresolutie van het Vlaams Parlement, waarin werd geijverd om vanaf 2035 geen wagens op fossiele brandstoffen meer te verkopen”, reageert minister Peeters. “Alle instrumenten zijn in het Vlaams en Nationaal Energie- en Klimaatplan opgenomen. We kunnen ons daaraan dan ook het best houden”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio ad hoc, maandag 30 september 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.