staatshervorming
“De zesde staatshervorming was een nobele poging, maar eigenlijk een heel slechte”. Dat zegt voorzitter van het Vlaams Parlement Liesbeth Homans (N-VA). In een nieuwe aflevering van ons wekelijks programma ‘Het Gesprek’ praat journalist Jan De Meulemeester met voorzitter Liesbeth Homans over de start van de Werkgroep Institutionele Zaken.

Het Vlaams Parlement keurde in december de oprichting en samenstelling goed van een nieuwe Werkgroep Institutionele Zaken. Deze werkgroep vormt een antwoord op de uitnodiging van de Vlaamse Regering om concrete voorstellen uit te werken voor een nieuwe staatshervorming. Maandag hielden de leden van de werkgroep een eerste hoorzitting over de homogene bevoegdheidspakketten met betrekking tot het gezondheidsbeleid.

Volgens Margot Cloet, gedelegeerd bestuurd van Zorgnet-Icuro, is een staatshervorming nodig, maar het mag niet louter een overdracht zijn van bevoegdheden. “We moeten vooral streven, op basis van een aantal principes, naar een betere gezondheidszorg. Liever geen staatshervorming dan een halfslachtige”, zegt Cloet. Vlaams voorzitter van het Vlaams Parlement Liesbeth Homans (N-VA) is het daarmee eens. “De zesde staatshervorming was slecht. Er zijn gedeeltelijk bevoegdheden overgeheveld, maar de meeste financiële middelen zijn niet mee overgedragen. En ook het personeel niet. Het is dus gewoon heel slecht verlopen”, zegt de voorzitter. “Een zevende staatshervorming is daarom niet per se een goede oplossing. We moeten eens nadenken over: naar welke staatsvorm willen we eigenlijk?”

Gemeenschapsmodel vs. Gewestmodel

PS-voorzitter Paul Magnette staat open voor een staatsvorming, maar dan wel eentje met drie of vier volwaardige gewesten en dus geen gemeenschappen. N-VA daarentegen is dan weer voorstander van een gemeenschapsmodel. “Wat ik wel positief vind – en ik spreek nu als lid van de N-VA – is dat de PS wel het lef en de durf heeft om erover te spreken en na te denken. Dat is toch een dikke pluim voor de PS, want dat is nu de laatste partij van wie ik verwacht had dat ze dit zouden durven”.

Het Gesprek met Liesbeth Homans, zaterdag 26 februari 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.