Het welzijn van landbouwdieren
Bart Caron (Groen) maakt zich zorgen over het welzijn van de landbouwdieren. Hij heeft naar eigen zeggen soms het gevoel dat minister van dierenwelzijn Ben Weyts meer aandacht schenkt aan gezelschapsdieren. Onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum vraagt zich in dezelfde commissie dan weer af of er al nieuwe afspraken zijn gemaakt met de slachthuizen na de recent opgedoken undercoverbeelden.

Op dinsdag 19 juni 2018 doken opnieuw beelden op van wanpraktijken in de pluimveesector. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde undercover bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het rapen en opladen van kippen voor transport naar de slachthuizen. Op de undercoverbeelden is te zien hoe medewerkers van het bedrijf de dieren hardhandig aanpakken. Vleeskuikens worden geschopt, worden ruw bij elkaar gegraaid en hardhandig in containers gegooid waarbij hun poten regelmatig breken. “Wanneer er weer eens schokkende beelden opduiken dan volgen er verontwaardigde reacties, maar structureel verandert er niets. De productie gaat gewoon verder”, zegt Bart Caron (Groen).

Volgens Caron worden landbouwdieren veeleer als een product dan wel als een levend wezen beschouwd. Hij twijfelt er dan ook aan of het welzijn van landbouwdieren even hoog op de agenda staat van minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) als dat van gezelschapsdieren. “Ik ontken ten stelligste dat het welzijn van landbouwhuisdieren me minder na aan het hart zou liggen dan dat van gezelschapsdieren”, reageert Weyts. “Waarover het gaat, is het grote verschil dat geldt tussen landbouwdieren en gezelschapsdieren. Voor gezelschapsdieren en exotische dieren zijn er nu eenmaal geen Europese dierenwelzijnsregels, en die gelden wel voor landbouwdieren. Daarom ook komt dat in deze commissie minder aan bod”.

Studio Commissie, donderdag 28 juni 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.