Het Vlaams Parlement is trots op zijn kunstcollectie. Elke dag gedurende het krokusreces stelt een parlementslid zijn/haar favoriete kunstwerk aan u voor. Karin Brouwers (CD&V) koos voor een werk van Hugo Duchateau.

Een van de fraaiste ruimtes in het Vlaams Parlementsgebouw is de Bureauzaal. Hier vergadert het Bureau, de vergadering van voorzitter, ondervoorzitters en secretarissen, als dagelijks bestuur van het parlement.

De Bureauzaal vormt het decor van een perfecte kunstintegratie. Kunstenaar Hugo Duchateau vond immers inspiratie in de imposante ronde vergadertafel.

Hij heeft de omtrek van de tafel anderhalve meter hoger in een cirkelvormige constructie van twee messing buizen herhaald. Die cirkel bestaat uit een grote en kleine hoorn. In tegenstelling tot een traditioneel blaasinstrument hebben de hoorns aan beide uiteinden een grote opening. De twee monden van de kleine hoorn zijn gericht naar de twee monden van de grote hoorn.

‘Vlaanderen in de wereld’

Met de titel ‘Vlaanderen in de wereld’ geeft de kunstenaar een duidelijke hint over de betekenis van dit werk. De kleine hoorn stelt Vlaanderen voor, de grote hoorn de hele wereld die Vlaanderen omringt. De naar elkaar gerichte muziekinstrumenten vormen een pleidooi voor communicatie tussen Vlaanderen en de rest van de wereld. Door in dialoog te treden kunnen beide ‘werelddelen’ harmonieus samenleven: de cirkel die de hoorns gezamenlijk vormen, geeft dit treffend weer. Bovendien wordt de idee van harmonie ook wiskundig uitgedrukt: de kleine hoorn heeft de lengte van de straal van de cirkel.

Deze toegepaste meetkunde rechtvaardigt ook het feit dat Hugo Duchateau in zijn kunstwerk de relatieve grootte van Vlaanderen in de wereld danig lijkt te overschatten. Het kleine Vlaanderen en de grote wereld zijn eigenlijk op heel verschillende schaalgrootten afgebeeld. Dat is ook af te leiden uit de afmetingen van de diertjes die bovenop de hoorns te vinden zijn. De Vlaamse vogeltjes op de kleine trompet zijn even groot als de exoten – giraffen, neushoorns en nijlpaarden – op de grote trompet.

De keuze van deze diersoorten is allerminst toevallig. In de natuur zijn giraffen, neushoorns en nijlpaarden vaak gastheren van kleine vogeltjes, die de parasieten uit hun dikke huid wegpikken. De boodschap van Hugo Duchateau is dan ook duidelijk: Vlaanderen mag zichzelf niet te klein en onbeduidend vinden om nuttig te zijn in de grote wereld. De natuur toont immers aan dat heel groot en heel klein vruchtbaar kunnen samenwerken.

Bron: Hedendaagse kunst in het Vlaams Parlement: een selectie – Wilfried Van Vinckenroye – Tom Van Elst

Het Werk van Karin Brouwers, woensdag 6 maart 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.