Het Vlaams Parlement is trots op zijn kunstcollectie. Elke dag gedurende het krokusreces stelt een parlementslid zijn/haar favoriete kunstwerk aan u voor. Orry Van de Wauwer (CD&V) koos voor een werk van Eddy De Vos.

De figuratieve schilderkunst van de twintigste eeuw ontleent zijn betekenis meestal aan het gebruik van symbolen, die de kijker dan kan ontcijferen. De generatie van Eddy De Vos, waaronder ook zijn Antwerpse stadsgenoten Luc Tuymans, Bert De Beul en Guy Van Bossche, reageert hiertegen door de aandacht te verschuiven naar het beeld zelf, zodat de eventueel aanwezige symboliek slechts van secundair belang is. Het is hen meer om het teken (de tekening) dan om de betekenis te doen.

Qua onderwerp zoekt De Vos inspiratie bij wat de media zowat in aanbieding hebben. Uit het massale aanbod distilleert hij fotografische beelden met een inherente poëtische kracht en sterke visuele uitstraling. Hij plaatst deze beelden voor het voetlicht door ze enigszins gewijzigd in een artistiek medium weer te geven. Voor The gift werkte hij bijvoorbeeld met horizontale penseeltoetsen, wat lijnrecht ingaat tegen de schildertechniek die de academies voor beeldende kunsten traditioneel opleggen. Van op een afstand functioneert dit echter perfect.

 Primitief

Het resultaat is een eigenaardig, primitief ogend schilderij. Heel wat elementen geven het schilderij een prehistorische sfeer: de aanwezigheid van grote keramische vergaarpotten (dolia), de stenen ruwheid van de twee hoofdpersonages en de naïeve uitbeelding van land en lucht in monochroom bruin en blauw. De twee figuren zijn duidelijk herkenbaar als een gever en een ontvanger, wat ook blijkt uit de titel. Een intrigerend visueel element is dat de figuren elkaar niet aanraken, maar hun schaduwen toch in elkaar overlopen. In de schaduw is de gave (the gift) dus al voltrokken.

Door het oorspronkelijk hedendaagse beeld te verplaatsen naar een onbestemde mythische tijd krijgt het een tijdloos en sacraal karakter. Het gaat niet zomaar om een vrijblijvende overhandiging, maar om een rituele gave.

Bron: Hedendaagse kunst in het Vlaams Parlement – Wilfried Van Vinckenroye en Tom Van Elst

Het werk van…, dinsdag 25 februari 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.