Participatieprojecten
Minister voor Jeugd en Cultuur Benjamin Dalle zal samen met zijn collega’s in de Vlaamse Regering op zoek gaan naar manieren om de aandacht voor kansengroepen in de jeugdsector te versterken. Ondanks de schrapping van de subsidies wordt de maatschappelijke relevantie van dergelijke projecten niet in vraag gesteld. Dat zegt hij in de commissie Jeugd van het Vlaams Parlement.

Op 24 december 2019 ontvingen diverse organisaties, die participatieprojecten voor kansengroepen opzetten, het nieuws dat minister-president Jan Jambon hun projectsubsidies schrapt. Het gaat bijvoorbeeld om: de werking voor atleten met een beperking uitbouwen en optimaliseren (door Beerschot Vrienden Atletiek Club), een theatertraject voor kinderen die niet op vakantie kunnen (door Open Doek), of het ontwikkelen van animatiefilms door gedetineerden (door Oud Wijzer).

De laatste aanvraagronde dateerde van augustus 2019. Toen zijn er tien projecten gehonoreerd voor een totaalbedrag van 520.000 euro. De nieuwe ronde, met als deadline 1 februari 2020, verdwijnt nu van de agenda. “De budgettaire context en de gedetecteerde noden maken het moeilijk om deze subsidielijn nog langer uit te voeren”, zegt Jambon. “De middelen worden hoofdzakelijk verdeeld binnen het Participatiedecreet zelf”.

Geen overleg

De participatieprojecten vallen niet puur onder het beleidsdomein Cultuur. Ze vallen evenzeer onder de vleugels van de minister van Sport en de minister van Jeugd. Maar er is geen overleg geweest met de betrokken ministers over de plannen van de minister-president. “Overleg met mij was effectief gepland, uiteraard op voorhand en niet na de beslissing, maar dat is misgelopen”, zegt minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Volgens Dalle verklaart de snelheid waarmee de Vlaamse Regering in die periode moest werken waarom dit niet goed is verlopen.

“Ik denk echt dat snelheid van beleid en de krachtdadigheid van de Vlaamse Regering geen excuus mogen zijn om het op een amateuristische manier te doen”, reageert Jeremie Vaneeckhout (Groen). Hij roept de minister Dalle op om ook binnen de Vlaamse Regering die jeugdkaart te blijven trekken. “Ik hoop echt dat dergelijke zaken zich niet herhalen”, aldus Vaneeckhout.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, vrijdag 28 februari 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.