Counter narratives
Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil extremisme bestrijden met haar eigen wapens. Ze wil in samenwerking met de KU Leuven boodschappen verspreiden die extremistische propaganda ontkracht. Bron van die boodschappen, de Koran. In het Vlaams Parlement ziet enkel Vlaams Belang het nut niet in van deze zogenaamde ‘counter narratives’. Andere partijen zijn wel lovend over het initiatief.

Samen met theologen van de KU Leuven gaat minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA), de strijd aan tegen extremistische propaganda. Hiervoor heeft ze 438.000 euro vrijgemaakt. “Concreet heeft minister Homans gevraagd om op basis van de Koran en andere religieuze teksten online ‘counter narratives’ of ‘maatschappelijke tegenverhalen’ te ontwikkelen”, zegt Ward Kennes (CD&V). “Het is de bedoeling dat deze berichten niet worden verspreid door de overheid, maar door middenveldorganisaties en door jongeren zelf”. Zo zullen via verschillende projecten burgers, lokale besturen, onderwijsinstellingen en middenveldorganisaties ondersteund worden om dergelijke tegenverhalen luider te laten klinken.

Vlaams Belang vindt dit een dwaas idee. “Dat is hetzelfde als op basis van Mein Kampf boodschappen willen verspreiden die antisemitische propaganda moeten weerleggen: totaal waanzinnig. Maar het past wel in de dwaze ideeën die minister Homans over de islam heeft”, zegt Chris Janssens (Vlaams Belang). Toch maakt Homans zich sterk dat de nieuwe aanpak kan werken. “Aangezien ideologie wordt gezien als een van de grondoorzaken van gewelddadige radicalisering, moet de strijd, in mijn ogen althans, ook op dit front kunnen worden gevoerd”, zegt Homans. “Uiteraard heb ik niet de intentie noch de verwachting om via deze projectoproep de wereldwijde problematiek van gewelddadige radicalisering te kunnen oplossen. Dat zou ijdele hoop zijn. Maar het is net wel de bedoeling om via meer kleinschalige projecten gericht te focussen op bepaalde afgebakende doelgroepen”.

Studio Commissie, donderdag 25 januari 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.