onderwijs
In heel wat scholen is er een tekort aan leerkrachten en de volgende jaren zal de nood aan leerkrachten enkel toenemen. De commissie onderwijs van het Vlaams Parlement organiseert daarom een reeks hoorzittingen met deskundigen om te achterhalen welke acties nodig zijn om een kwaliteitsvol onderwijs met voldoende en sterke leerkrachten te garanderen. Vandaag krijgen Els Consuegra van de VUB en Tim Surma van de Thomas More Hogeschool het woord.

Aan het begin van dit schooljaar laaide de discussie over het lerarentekort weer hoog op. Heel wat scholen krijgen hun vacatures niet ingevuld. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) meldde in 2018 11.113 openstaande vacatures in het secundair onderwijs. In 2013 waren dat er nog 5.140. In het kleuteronderwijs en lager onderwijs van 3.419 in 2013 naar 5.353 in 2018. Uit de inschrijvingscijfers van dit academiejaar blijkt ook dat steeds minder studenten kiezen voor de lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs. Deze evolutie baart zorgen. Daarom organiseert het Vlaams Parlement een reeks hoorzittingen met experts uit het veld.

Volgens onderwijsonderzoeker Tim Surma van de Thomas More Hogeschool moet de status van het beroep opgekrikt worden. “Als media de job alleen maar negatief in het daglicht stellen, zal geen enkele ouder zijn kind aanraden om nog leerkracht te worden”, zegt hij in de krant De Morgen. Hij pleit ervoor ons door de goede voorbeelden uit andere landen te laten inspireren.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, maandag 6 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.