Brussel
Vlaams minister voor Inburgering Bart Somers dringt er bij zijn Brusselse collega Alain Maron op aan om zo snel mogelijk werk te maken van een verplichte inburgeringscursus. Zowel het Vlaamse als Brusselse traject zou vanaf 1 januari 2020 verplicht worden in Brussel maar daar blijken de gemeenten dus nog niet klaar voor te zijn. Somers toont in het Vlaams Parlement begrip voor de vertraging.

De Vlaamse regering kwam tot een akkoord om de cursussen voor inburgering betalend te maken. Tot 360 euro voor wie in Vlaanderen aankomt. Maar in Brussel kunnen zich daarbij problemen voordoen. De Franstalige inburgeringstrajecten blijven immers gratis, waardoor nieuwkomers in Brussel eerder voor Franstalige inburgeringstrajecten dreigen te kiezen. “We hebben besloten dat voor de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die een inburgeringstraject volgen in Brussel een uitzondering te voorzien. De cursus voor deze mensen zal gratis blijven”, zegt de minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.

Ook Khadija Zamouri, van de VGC-raad, vindt het goed dat inburgering betalend wordt. “Dat genereert respect ervoor. In Brussel is het beter te wachten tot de Franstalige trajecten ook betalend zijn. Anders is de concurrentie te groot”, klinkt het. Ze vreest er wel voor dat als inburgering verplicht wordt, heel wat nieuwkomers zullen kiezen voor het Franstalige traject. Annabel Tavernier (N-VA) wijst erop dat in Vlaanderen de inburgering al meer dan vijftien jaar verplicht is. In Wallonië sinds 2016. “Het is onwaarschijnlijk dat dat in Brussel nog altijd niet het geval is”, zegt Tavernier. Minister Somers zit op één lijn met Tavernier over het belang van het Nederlands in Brussel en het belang van het verplichte inburgeringstraject. Op het overleg op 30 maart hoopt de minister meer zicht te krijgen op de concrete nieuwe timing die minister Alain Maron wil hanteren.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, zondag 5 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.