Hout verbranden in kachels en open haarden veroorzaakt veel fijnstof en uitstoot van CO2. Toch is het een belangrijke vorm van hernieuwbare energie. Dat zegt ook de Europese Commissie. In het Vlaams Parlement vraagt men zich af hoe Minister van Omgeving Joke Schauvliege zal omgaan met deze moeilijke tegenstrijdigheid.
Op Batibouw heeft Vlaams minister van Omgeving, Joke Schauvliege (CD&V), bekendgemaakt dat ze een premie wil geven aan mensen die hun oude vervuilende kachel vervangen door een die milieuvriendelijker is. Houtkachels leveren officieel ruim 22 procent van onze hernieuwbare energie, maar ze stoten erg veel fijnstof uit. “Toch beschouwt de Europese Unie hout verbranden als een duurzame energiebron. Zogezegd omdat nieuwe bomen opnieuw CO2 capteren en de kringloop daarmee rond is”, zegt Wilfried Vandaele (N-VA). “Maar vooraleer een nieuw aangeplante boom dezelfde hoeveelheid CO2 capteert als de boom die we net in brand hebben gestoken, zal dat wel 100 jaar duren”. Bovendien gaat Europa en onze overheden ervan uit dat we thuis onze omgehakte bomen vervangen door nieuwe. En daar wringt het schoentje.
Daarnaast is houtverbranding thuis veel vervuilender dan industriële verbranding. “Eén open haard heeft dezelfde uitstoot als 278 van de modernste hout- of pelletkachels, maar zes op de tien kachels is ouder dan tien jaar”, zegt technologiefederatie Agoria. Je oude kachel vervangen door een nieuw toestel doe je niet zomaar. De prijs van een milieuvriendelijke kachel kan makkelijk tot 5000 euro oplopen. Minister Schauvliege wil daar iets aan doen. “Om ervoor te zorgen dat men de juiste toestellen gebruikt, moet men ervoor zorgen dat er een premie is om de oude te vervangen door de nieuwe. Deze zijn veel performanter en stoten minder schadelijke stoffen uit”, zegt de minister. Hoe hoog die premie zal zijn en wanneer ze er komt moet de minister nog met de sector uitwerken.
Studio Commissie (herhaling), woensdag 8 augustus 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.