Waterzuiveringsinstallaties werken niet optimaal
Onze waterzuiveringsinstallaties moeten ons water zuiveren, maar de kleine plasticdeeltjes worden er maar voor de helft uitgehaald. Dat zegt professor Colin Janssen in Het Nieuwsblad. Steve Vandenberghe (sp.a) vraagt zich in de commissie Leefmilieu af hoe bevoegd minister Joke Schauvliege dit probleem wil aanpakken.

Via afvalwater in onze riolen komen er microplastics terecht in rivieren en uiteindelijk in de zee. Deze kleine deeltjes plastic, die niet met het blote oog te zien zijn, zijn afkomstig van de verpakkingsindustrie en de auto-industrie. Volgens professor Colin Janssen zou Vlaanderen meer kunnen doen om microplastics uit ons afvalwater te halen. Vlaanderen mist volgens hem ambitie en weigert om de beste leerling van de klas te zijn. “De Noordzee is een tikkende tijdbom, maar we weten niet wanneer die gaat ontploffen. Het heeft gevolgen voor het ecosysteem én op lange termijn ook voor onze gezondheid. Ik ben hier zeer bezorgd over”, zegt Colin Janssen aan Het Nieuwsblad. De aanwezigheid van die microplastics op de Vlaamse stranden is volgens wetenschappers de voorbije kwarteeuw verdrievoudigd. Per kilometer strand zou er naar schatting 50 kg plasticvuil liggen.

Minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) laat weten dat er ondertussen verschillende technieken worden uitgetest. “We voeren op dit moment onderzoeken uit naar het verwijderen van prioritaire stoffen, waaronder microplastics kunnen vallen, ter hoogte van rioolwaterzuiveringsinstallaties”. Maar Steve Vandenberghe (SP.A), die ook burgemeester van Bredene is, vindt dat er niet langer rond de pot moet gedraaid worden. “Er zijn al onderzoeken gebeurd. De resultaten zijn er. Het is tijd voor actie en vooruitgang. Plasticzakken, statiegeld, het zijn allemaal thema’s die we op de agenda zetten. Maar ik heb de indruk dat dat op de lange baan wordt geschoven. We trappelen op dit moment ter plaatse en dat is niet correct tegenover de toekomstige generaties, opdat zij nog een mooi leven kunnen hebben”.

Studio Commissie (herhaling), woensdag 8 augustus 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.