Tegen 2030 moeten houtkachels, pelletkachels en open haarden de helft minder schadelijke stoffen uitstoten in vergelijking met 2016. Dat zijn de Vlaamse overheid, de houtkachelsector en milieuverenigingen overeengekomen in een zogenaamde ‘Green Deal’. Tijdens de commissie voor Leefmilieu vraagt Gwenny De Vroe (Open Vld) hoe de minister dit zal verwezenlijken.
Volgens de laatst gerapporteerde emissiecijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is huishoudelijke houtverwarming verantwoordelijk voor 35 procent van de totale uitstoot van fijn stof in Vlaanderen. De Green Deal moet daar verandering in brengen. Het document werd door minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege ondertekend samen met 24 stakeholders. Zij streven ernaar om tegen 2030 de uitstoot van schadelijke stoffen door houtverbranding te halveren. “Het is een eerste belangrijke stap om de uitstoot te verminderen. Verder wil men ook de uitstoot door houtstook beter in kaart brengen. Zo wordt er onderzocht hoe houtkachels kunnen worden geregistreerd. En hoe er controles kunnen komen op een beter gebruik en installatie van huishoudelijke verwarmingstoestellen”, zegt Gwenny De Vroe (Open Vld).
Maar verschillende milieubewegingen, waaronder Bond Beter Leefmilieu (BBL), ondertekenden de tekst niet. “We hebben beslist de tekst niet te ondertekenen, omdat we enkele fundamentele bezwaren hebben”, zegt Benjamin Clarysse, beleidsmedewerker energie bij BBL aan De Standaard. “We hadden graag gezien dat het wat breder werd getrokken. Dat er meer aandacht was geweest voor andere opties dan houtverbranding, zoals bijvoorbeeld de warmtepomp”. De minister betreurt de beslissing van BBL, maar laat weten dat ze nog steeds welkom zijn om zich bij de Green Deal aan te sluiten. “Ik vind het jammer dat niet iedereen aan boord is, maar een Green Deal is niet iets wat te nemen of te laten is. Iedereen kan zich daar altijd bij aansluiten en op die manier voor een groter draagvlak zorgen”, aldus de minister.
Studio Commissie (herhaling), dinsdag 11 juni 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.