Huisartsen
“Als u geen coronasymptomen hebt, ga dan niet naar de huisarts, maar naar het test- en triagecentrum.” Zo klinkt de oproep van Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke. Uit een interne enquête van huisartsenvereniging Domus Medica blijkt namelijk dat zeven op tien huisartsen de coronacrisis niet meer aankunnen. En dus moet de instroom dringend beperkt worden, klinkt het unaniem in het Vlaams Parlement.

Uit een enquête van Domus Medica blijkt dat zeven op de tien huisartsen het niet meer aankunnen. “De huisartsen hebben handen te kort. Ze kunnen dat aantal testen echt niet meer volgen”, zegt Freya Saeys (Open Vld). “Ik vrees dat het systeem in duigen zal vallen indien we nu niet met een degelijk plan komen. Het risico bestaat dat zorgverstrekkers zullen uitvallen. Het risico zal zijn dat we de zorg voor coronapatiënten niet meer voldoende zullen doen”.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) begrijpt de bezorgdheid. In het Vlaams Parlement doet hij een oproep om niet naar de huisarts te gaan als men geen covid-19-symptomen heeft, maar naar het test- en triagecentrum. “Bent u een patiënt met symptomen, ga dan naar de huisarts. Maar ga niet zómaar naar de huisarts”, zegt Beke. “We hebben in Vlaanderen, ongeveer per 100.000 inwoners, dat is dus ongeveer per eerstelijnszone, een test- en triagecentrum. Dat zijn er 60 à 70 in Vlaanderen. Die doen vandaag ongeveer 7000 testen per dag”.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, zaterdag 17 oktober 2020 vanaf 18u30 op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.