Huldiging Jan Peumans
In 2009 werd Jan Peumans voorzitter van het Vlaams Parlement. Dat is ondertussen 10 jaar geleden. Daarom werd hij afgelopen woensdag tijdens een plechtige huldezitting in de bloemetjes gezet. Peumans begon z’n carrière als hard werkend parlementslid en schopte het tot een voorzitter die bekend staat als verdediger van het parlement, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen.

Bij de Vlaamse verkiezingen van 13 juni 2004 werd Jan Peumans in de kieskring Limburg verkozen voor de N-VA. Van begin 2007 tot begin juni 2009 was hij fractieleider voor de N-VA in het Vlaams Parlement. Hij volgde vooral de bevoegdheid mobiliteit op, met o.m. het Antwerps Oosterweeldossier. De Standaard verkoos Jan Peumans tot hardst werkend parlementslid in de zittingsperiode 2004-2009. Na de verkiezingen van 7 juni 2009 bleef hij Vlaams volksvertegenwoordiger. Hij volgde in juli 2009 Marleen Vanderpoorten (Open Vld) op als voorzitter van het Vlaams Parlement. Ook na de verkiezingen van 25 mei 2014 bleef hij Vlaams volksvertegenwoordiger en werd hij eind juni 2014 herverkozen tot voorzitter van het Vlaams Parlement.

Zowel leden van de meerderheid als van de oppositie zijn steeds lovend geweest over de manier waarop Jan Peumans het Vlaams Parlement heeft geleid. “Streng, maar rechtvaardig. En ideologisch onthecht”, zo typeerde oppositie-fractieleider Joris Vandenbroucke hem. Inmiddels heeft Jan Peumans verklaard wel als lijstduwer op te komen voor de verkiezingen van 26 mei 2019, maar nadien niet meer terug te zullen zetelen. Naar aanleiding van zijn afscheid verscheen recent de biografie “Jan Peumans. Een zachte anarchist” (uitgeverij Lannoo), geschreven door zijn zoon Wim.

Huldiging Jan Peumans, donderdag 28 maart 2019 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.