Heb je ooit zelf de Vlaams minister van Begroting willen zijn? Dan is er nu het digitaal Centenspel van het Vlaams Parlement. Zo kan jij eens de centen uitdelen in Vlaanderen.

Een ‘begroting’, met inkomsten en uitgaven, is voor de meeste mensen een abstract begrip. Het gaat om een parlementair document waarover de parlementsleden lang debatteren en waarin zij goochelen met moeilijke begrippen, ingewikkelde tabellen en bedragen.

De begroting is uiterst belangrijk voor onze samenleving. Met de begroting maakt de politiek uitdrukkelijk keuzes voor het beleid van het komende jaar. Want dat is de essentie: politiek is keuzes maken. Politiek is beslissen waar het geld, dat we allen samenleggen door belastingen te betalen, aan uitgegeven wordt. Het gaat over welke publieke diensten we wensen en hoe we die publieke diensten willen organiseren.

Het Centenspel is een zeer toegankelijk spel over de Vlaamse begrotingen en toont wat de gevolgen van politieke keuzes zijn. Het Centenspel kadert in de context van burgerschapsvorming en begrijpen waar de politiek over gaat.

Het Centenspel werd ontwikkeld door het Vlaams Parlement. De achterliggende berekeningen bij de maatregelen en hun effect op werkgelegenheid, milieu, begroting en populariteit werden door de onderzoeksgroep Beleidsmanagement van de Universiteit Hasselt uitgevoerd.