Vlaams volksvertegenwoordiger Lise Vandecasteele (PVDA) is huisarts van beroep en kent de problemen van mensen met een handicap. Die hebben officieel recht op een volledig budget, naargelang hun zorgnoden. Tot er op een dag een brief in hun bus valt waarop staat dat ze maar de helft meer krijgen.

De halvering van het persoonsvolgend budget, dat kaderde binnen een experiment van de Vlaamse regering in 2022, is strijdig met de grondwet. Dat oordeelt de Antwerpse arbeidsrechtbank. “Als de Vlaamse overheid zegt dat mensen met een handicap recht hebben op een bepaald budget en ondersteuning, dan moet de overheid dat ook geven. Je kan niet op het laatste moment zeggen dat je wat minder gaat geven”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Lise Vandecasteele (PVDA) in Studio Vlaams Parlement.

De wachtlijst voor wie een handicap heeft en recht heeft op een zorgbudget, wordt elk jaar langer. Bijna 21.000 mensen staan op de wachtlijst en de wachttijden kunnen oplopen tot twintig jaar. “Mensen zijn op dit moment hopeloos, dus ze gaan geen half budget weigeren. Iemand die honger heeft, is blij met een halve boterham maar die heeft wel nog honger”, reageert Vandecasteele. “Het is gewoon pijnlijk om te zien met welke middelen de Vlaamse Regering probeert om toch maar niet het budget vrij te maken dat nodig is.”

Israël-Palestina

Op zaterdag 7 oktober slaagde de terreurgroep Hamas om binnen te dringen op Israëlisch grondgebied. Ze vielen er niet enkel legerposten aan maar richtten er ook dood en vernieling aan bij de burgerbevolking. De beelden van het muziekfestival waren schokkend. Er zouden meer dan 1000 doden gevallen zijn. “Elk burgerslachtoffer dat vandaag valt, is gewoon vreselijk. Het maakt mij intriest. Maar wat ik pijnlijk vind, is dat een Israëlisch slachtoffer blijkbaar meer waard is dan een Palestijns slachtoffer. Iedereen kiest automatisch de kant van de bezetter Israël.”