Johan Danen is lijstduwer bij de opvolgers voor de Europese verkiezingen van 9 juni, een onverkiesbare plaats. Maar ook in zijn laatste interview als Vlaams volksvertegenwoordiger blijft hij strijden voor kinderen met grote zorgnoden die niet terecht kunnen in het buitengewoon onderwijs. Waarom krijgen we dat probleem maar niet opgelost? En kan een deel van de kinderen met een beperking niet terecht in het gewoon onderwijs? Journalist Marc Van de Looverbosch legt het voor aan Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Danen (Groen).

In het buitengewoon onderwijs in Antwerpen zouden bijna 700 kinderen het nieuws hebben gekregen dat er geen plek is voor hen. Ouders zijn radeloos. “Er bestaat geen pasklare oplossing. Ouders willen vooral dat hun kinderen kunnen leren. Dat hoeft niet per se in het buitengewoon onderwijs, dat kan voor hen ook in het gewoon onderwijs. Maar dan moeten ze wel beter ondersteund worden”, kaart Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Danen (Groen) aan. Volgens Danen botst het model van het buitengewoon onderwijs op zijn limieten. Hij vindt dat er meer ingezet moet worden op een individueel aangepast programma in het gewoon onderwijs. “Dat kan vandaag al maar weinig scholen maken hier gebruik van. Mits ondersteuning zouden toch wel een aantal kinderen van het buitengewoon naar het gewoon onderwijs kunnen gaan.”

Daarnaast bezorgt het busvervoer voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs de Vlaamse regering al jarenlang kopzorgen. Danen kaart aan dat dit ook andere problemen met zich meebrengt. “Als je thuis en school zo ver uit elkaar zitten, dan verdwijnt ook een deel van je sociale netwerk. Het segregerende karakter van het buitengewoon onderwijs mogen we niet onderschatten.” Danen benadrukt dat we meer ‘out of the box’ moeten beginnen denken.

Over and out

Na de verkiezingen van 9 juni verdwijnt Danen van het politieke toneel. Danen is namelijk lijstduwer bij de opvolgers voor de Europese verkiezingen. Een onverkiesbare plaats. “Onze partij heeft een heel strikt rotatieprincipe. Als je twee legislaturen hebt gezeteld, dan wordt er verwacht dat je plaatsmaakt. Dat is mijn lot vandaag. Ik ben wel dankbaar dat ik 10 jaar Vlaams volksvertegenwoordiger ben geweest. Had ik het graag verdergezet? Absoluut, maar dat is nu niet zo”, aldus Danen in Studio Vlaams Parlement.