Vlaams volksvertegenwoordiger Thijs Verbeurgt (Vooruit), die zelf van de universiteit Gent komt, wil dat Vlaanderen alle middelen gebruikt om Israël onder druk te zetten. Desnoods moeten onze universiteiten alle banden doorknippen met hun partners in Israël. Volgens Verbeurgt kunnen we niet zomaar blijven wegkijken van het bloedvergieten. Hij is te gast in Studio Vlaams Parlement.
Al enige tijd wordt het UFO-gebouw van de UGent bezet door pro-Palestijnse actievoerders. De woede bij deze actievoerders is groot. Ze vragen onder andere aan de UGent om samenwerkingen met Israëlische instellingen stop te zetten en om het conflict in Palestina te erkennen als genocide. Vlaams volksvertegenwoordiger Thijs Verbeurgt (Vooruit) steunt de actie. “De studenten kijken niet weg. Ze willen een duidelijk signaal geven. Ze trekken aan de kar. Wij als politici mogen niet achterblijven.”
De schrijnende humanitaire situatie in Gaza laat heel wat mensen niet onberoerd. Maar het zijn vooral jongeren en studenten die hun stem laten horen. “We moeten daar absoluut naar luisteren”, zegt Verbeurgt in Studio Vlaams Parlement. “Veel studenten en jongeren zijn heel erg bezig met het conflict in Gaza. Onze oproep is dan ook dat minister voor Onderwijs Ben Weyts in gesprek moet gaan met deze jongeren. Om samen een manier te zoek om een signaal te geven aan Israël. Zo kunnen we samenwerkingen met Israëlische universiteiten voorlopig on hold zetten.”
Hart en ziel
Nog niet zo lang geleden, op 21 december 2022, legde Verbeurgt de eed af als Vlaams volksvertegenwoordiger. Hij volgde Caroline Gennez op die federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid werd. De intrede van Verbeurgt ging niet onopgemerkt voorbij. “Ik doe het met hart en ziel, dus ik hoop dat ik na de verkiezingen van 9 juni mag terugkeren. Voor de komende verkiezingen sta ik terug op de eerste opvolgersplaats, dus hopelijk kan Caroline Gennez haar parcours als minister van Ontwikkelingssamenwerking verderzetten.”