Coronavirus - Corona - Sparen - Spaarvarken - Mondmasker - Economie
Om te vermijden dat er Vlamingen door de coronacrisis in armoede terechtkomen, neemt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir enkele maatregelen. Ze verwijst daarbij naar de energiepremie voor technisch werklozen en overweegt om die uit te breiden naar andere doelgroepen. Daarnaast heeft de minister het ook over het aangepast gebruik van een budgetmeter.

Een werknemer die tijdelijk werkloos werd door de coronacrisis, kan van de Vlaamse overheid een eenmalige vergoeding krijgen voor de betaling van de water- en energiefactuur. De eenmalige vergoeding is een vast bedrag van 202,68 euro. Dat bedrag is gebaseerd op een gemiddelde van de uitgaven voor 1 maand voor water en energie. “De tussenkomst van de Vlaamse overheid zal men zo snel mogelijk storten om het geheel van gezinsfacturen draaglijker te maken”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). “Het decreet voorziet wel dat men dit kan uitbreiden”.

Zolang de strikte coronamaatregelen van kracht zijn, zullen er geen afsluitingen gebeuren van water, gas of elektriciteit. Dat laat de minister weten tijdens de digitale commissie voor Energie in het Vlaams Parlement. Ook zullen er geen budgetmeters geplaatst of geactiveerd worden. “Dit betekent dat gezinnen elektriciteit kunnen blijven verbruiken zelfs al kunnen ze hun facturen niet meer betalen”, zegt de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, maandag 20 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.