Coronavirus - COVID-19
In maart hebben 641 land- en tuinbouwers een hinderpremie van 4000 euro aangevraagd bij de Vlaamse overheid. Dat zegt Vlaams minister Hilde Crevits tijdens de digitale gedachtewisseling in de commissie Landbouw. De sector ondervindt hinder door de sluiting van de horeca en door het tekort aan werknemers.

De coronacrisis heeft een zware impact op onze land- en tuinbouwers. Door de genomen maatregelen moesten alle horecazaken en scholen dicht, waardoor de producten (groenten, fruit, zuivel,…) niet meer verkocht geraken. Om de landbouwsector zoveel mogelijk bij te staan, te ondersteunen en te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen, heeft de Vlaamse Regering extra maatregelen genomen. Bedrijven die niet moesten sluiten, maar hun omzet met 60 procent zagen dalen, zullen een beroep kunnen doen op een premie van 3000 euro. Die premie komt er naast de Vlaamse hinderpremie” van 4.000 euro voor bedrijven en winkels die moesten sluiten. “Ondertussen hebben 641 land- en tuinbouwers een hinderpremie aangevraagd”, zegt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V).

Daarnaast komt er een noodfonds van 200 miljoen euro voor gesubsidieerde sectoren (zoals cultuur, schoolreizen etc.) alsook specifieke sectoren (bv. de sierteelt). Voor de meeste sierteeltproducten wordt immers 20 procent (boomkwekerij volle grond) tot 85 procent (perk- en balkonplanten) van de omzet gerealiseerd in de periode van 15 maart tot 10 mei (Moederdag). Door de coronacrisis stevent de Vlaamse sierteelt af op een verlies van zo’n 135 miljoen euro.

Seizoenarbeiders

Rond deze tijd van het jaar leveren Oost-Europese seizoenarbeiders een belangrijke bijdrage aan de landbouwsector. Maar door de reisverboden van verschillende landen konden de seizoenarbeiders niet naar Vlaanderen afreizen. “Op Europees niveau werd nu afgekondigd dat seizoenarbeid wordt gezien als essentiële verplaatsing”, zegt minister Crevits. Momenteel zijn er 7.000 à 8.000 uit verschillende lidstaten van Europa aan de slag. Maar de komende weken zal er nood zijn aan 25.000 seizoenarbeiders.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Vlaams Parlement, vrijdag 10 april 2020 vanaf 18u vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.