De morele verontwaardiging over de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival is alleen maar groter geworden na de finale en na wat er in Gaza allemaal gebeurd is. De VRT heeft zich al in allerlei bochten gewrongen om enerzijds de uitzending te verdedigen en anderzijds op tafel te kloppen bij de organisator EBU. Voor Katia Segers (Vooruit) mag het allemaal wat moediger.

De deelname en de tweede plaats van Israël aan het Eurovisiesongfestival zijn bij velen zwaar op de maag blijven liggen. De VRT wil een grondig onderzoek naar de televoting. Ze stellen zich vragen bij de manier waarop de gewone mensen hebben kunnen stemmen. De VRT overweegt zelfs om niemand meer naar Eurovisiesongfestival te sturen. Vlaams volksvertegenwoordiger Katia Segers (Vooruit) was enorm geschrokken van de uitslag. “Dat Israël bijna als winnaar van het Eurovisiesongfestival uit de bus is gekomen, is echt onvoorstelbaar. Gelukkig is dat niet gebeurd. Maar het belang van het Eurovisiesongfestival en de positie van de EBU staan door deze gebeurtenissen wel onder druk.”

Wat vele wenkbrauwen doet fronsen, is dat Rusland wel meteen werd uitgesloten van het Eurovisiesongfestival nadat het land in 2022 Oekraïne binnenviel. Waarom wordt Israël dan niet meteen uitgesloten? “Op dit moment zijn er 72 landen lid van de EBU. De grote baas Jean Philip De Tender, een Vlaming trouwens, vindt geen eensgezindheid binnen de organisatie. En laten we niet vergeten, Israël is via Moroccanoil een hele grote sponsor van het Eurovisiesongfestival. Zoals ik regelmatig aankaart: it’s all about the money”, stelt Segers vast.

Boycotten

De VRT-vakbond ACOD had opgeroepen om Israël te boycotten. Vorige editie onderbrak de vakbond de uitzending van het songfestival door het vertonen van een informatieve pancarte over de omstreden deelname van Israël, voorzien van duiding door de VRT-nieuwsdienst. “Dat laat ik aan de VRT over hoe zij dat organiseren”, reageert Segers.

Maar de vraag stelt zich: moet de VRT nog wel lid blijven van de EBU? “Ik vind het belangrijk dat de VRT lid blijft van de EBU. Ze voeren regelmatig onderzoek uit, ze verzamelen heel veel data,… Het is een sterke alliantie van de publieke omroepen. Maar het is belangrijk dat er hierover een debat gevoerd wordt. Want zomaar pretenderen dat de EBU een apolitiek songfestival organiseert, dat is toch ook een illusie”, aldus Segers.

Televoting

Ook het hoge aantal stemmen voor Israël bij de televoting in verschillende landen voedt de hypothese dat de Israëlische overheid op grote schaal campagne heeft gevoerd. Kijkers kunnen stemmen op hun favoriete nummers via telefoon, sms en de app van het Eurovisiesongfestival. Per stemronde mag je maximaal 20 stemmen uitbrengen. “Een analyse rond die televoting moet gemaakt worden. Ik vraag mij vooral af hoeveel unieke stemmen er geweest zijn”, kaart Segers in Studio Vlaams Parlement aan.