Jeugdlokalen moeten energiezuiniger worden
Op vlak van energie scoren de Vlaamse jeugdhuizen en jeugdlokalen zeer slecht. Ze zijn nauwelijks geïsoleerd en hebben meestal enkel glas. Alle gebouwen energie-efficiënt maken zou een ferme daling betekenen in energieverbruik en CO2-uitstoot. Daarom vraagt Tinne Rombouts (CD&V) aan Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz om de subsidie-aanvraag te vereenvoudigen.

In Vlaanderen scoren heel wat jeugdlokalen, jeugdhuizen en cultuurhuizen slecht op het vlak van energie. De meeste van die gebouwen zijn al heel wat jaren oud. Ze zijn gebouwd op een moment dat energie nog onuitputtelijk leek en er alleszins minder aandacht ging naar de energiezuinigheid van gebouwen. Daardoor beschikken die gebouwen in geen of heel beperkte mate over isolatie. Er werd ook vaak geen dakisolatie aangebracht en heel wat van die gebouwen hebben ook nog enkel glas. “Als we al die jeugdhuizen en cultuurhuizen energiezuiniger maken, zou dit aanleiding geven tot een sterke vermindering van het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Het zou zonder twijfel ook een heel mooie bijdrage kunnen leveren aan de Europese klimaatdoelstelling”, zegt Tinne Rombouts (CD&V).

Om die reden koos het Fonds voor Culturele Infrastructuur ervoor om o.a. de infrastructuur van jeugdlokalen, jeugdhuizen en cultuurhuizen energiezuiniger te maken. Dit wordt gesubsidieerd vanuit het departement Cultuur en Jeugd. Maar vele jeugd- en cultuurverenigingen vinden het helemaal niet evident om de subsidieaanvraag in te dienen. “Het is namelijk een vereiste dat het totale energieverbruik minstens 100.000 kilowattuur per jaar is, wat op zich best wel hoog gegrepen is voor een jeugdvereniging. Alleen als een aantal jeugdverenigingen zich clusteren, kunnen ze effectief in aanmerking komen voor de subsidie”, zegt Rombouts. “Ook is het aanvraagformulier heel uitgebreid en moeten er veel gegevens aangeleverd worden. Een jeugdvereniging die in aanmerking komt voor een subsidie, wordt ook gevraagd om haar energieverbruik gedurende tien jaar bij te houden voor de monitoring”.

Studio Commissie (herhaling), maandag 20 augustus 2018 vanaf 17u vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.