Minderjarige Belgen in buitenlandse conflictgebieden
Zo’n 145 minderjarige Belgen bevinden zich momenteel in buitenlandse conflictgebieden. Drie vierde daarvan zijn jonger dan zes jaar. De commissie Jeugd van het Vlaamse Parlement wil de minderjarigen terug naar België brengen. Ze vragen zich of hoe Vlaanderen de bevoegde federale regering kan ondersteunen zodat de kinderen niet gestraft worden voor de daden van hun ouders.

De oorlog in conflictgebieden zoals Syrië en Irak sleept al jaren aan. Verschillende Vlamingen sloten zich destijds aan bij IS en vertrokken naar deze conflictgebieden. Soms werden de kinderen van deze strijders meegenomen. Volgens de cijfers van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) zijn er 145 minderjarige Belgen in buitenlandse conflictgebieden. De vraag die zich nu stelt is niet evident: wat kan Vlaanderen voor deze kinderen doen?

“Die kinderen, waar we absoluut bezorgd om zijn, zijn natuurlijk in de eerste plaats in die situatie geraakt door hun ouders. Of door mensen die hen hebben meegenomen. Ze hebben daar zelf niet voor gekozen”, zegt Miranda Van Eetvelde (N-VA). “Maar we moeten ook realistisch zijn. We kunnen de diensten voor repatriëring natuurlijk niet in gevaar brengen door mensen die bewust hebben gekozen om naar Syrië te vertrekken, terug te halen. Die situatie moet natuurlijk op het federale niveau worden geregeld”.

Belang van het kind

Unicef en kinderrechtenorganisaties ter plaatse lanceerden reeds een oproep om Belgische kinderen van (voormalige) IS-vrouwen veilig begeleid terug naar België te halen. Ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen staat achter deze oproep. “Deze kinderen zijn slachtoffer en geen dader. Ze zijn al meermaals in hun rechten geschonden. Namelijk: in hun recht op zorg, hun recht op een veilige omgeving, hun recht op onderwijs. We moeten ervoor zorgen dat we hen helpen”, klinkt het.

Minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) reageert dat er steeds in het belang van het kind moet gehandeld worden, maar dat dat niet zo zwart-wit is. “Wanneer men kinderen zou repatriëren, kan het in bepaalde gevallen in het belang van het kind zijn dat die ouders meekomen, met alle gevolgen van dien. In andere gevallen is dat dan weer niet zo. De vraag om het belang van het individuele kind voorop te stellen is terecht, maar de ouders staan daar niet los van”.

Studio Commissie (herhaling), maandag 20 augustus 2018 vanaf 17u vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.