Klimaatzaak
Op 16 maart startte het proces dat vzw Klimaatzaak aanspande tegen de drie gewesten en de federale overheid. Zij eisen dat de Belgische overheden hun internationale klimaatbeloftes nakomen. Heel concreet willen ze dat de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 met minstens 42 procent daalt in vergelijking met 1990. Oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA hopen dat het proces de Vlaamse regering zal wakker schudden om bijkomende maatregelen te nemen.

In 2014 richtten 11 bekende Vlamingen de vzw Klimaatzaak op en spanden een rechtszaak aan tegen de vier overheden in België. In de afgelopen jaren sloten 60.000 mensen zich aan als mede-eiser, wat het de grootste rechtszaak in de Belgische geschiedenis maakt. “Het huidige klimaatbeleid brengt de Belgische bevolking volgens die 60.000 bezorgde burgers in gevaar”, zegt Chris Steenwegen (Groen). “Het is stuitend om vast te stellen dat dit proces door de Vlaamse Regering nooit gezien is als een opportuniteit om draagvlak te creëren, waar we zo naar op zoek zijn om een goed klimaatbeleid te voeren. In plaats daarvan werd ervoor gekozen om de zaak op de lange baan te schuiven.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft er geen probleem mee dat men “de druk hoog wil houden op de politiek”. Maar ze vindt wel dat het klimaatbeleid een realistisch beleid moet zijn. “Als je kijkt naar de periode tussen 2005 en 2020 en je ziet dat we daar een reductie hebben gehad van 3 procent op ongeveer vijftien jaar tijd, dan ben ik inderdaad voorzichtig om te zeggen dat we nu in tien jaar tijd wel min 50 procent gaan halen. Ik ben voorzichtig, omdat ik ook weet dat als je de doelstelling waar je je handtekening onder zet, niet haalt, je daar ook weer voor gaat moeten betalen”, aldus de minister.

Bekijk ook: Het Gesprek met Serge de Gheldere, voorzitter van vzw Klimaatzaak

De Koepelzaal, zondag 18 april 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.