verkeersdoden
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) lanceert het project MIA oftewel ‘Mobiliteit Innovatief Aanpakken’. Het innovatief plan moet voor een drastische daling van het aantal verkeersdoden zorgen. Zo zullen onder meer drones ingezet worden om het rijgedrag bij te sturen. In het Vlaams Parlement geeft de minister meer uitleg over de uitrol van het plan.

In 2020 is het aantal verkeersdoden in Vlaanderen afgenomen met 18,8 procent, tot 247 verkeersdoden. “Jammer genoeg moeten we vaststellen dat in het beste geval het grootste aantal verkeersslachtoffers voorkomen werd door de coronacrisis. En mogelijk zelfs alle verkeersslachtoffers minder dan in 2019”, zegt Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens (CD&V). Met het project MIA, ‘Mobiliteit Innovatief Aanpakken’, wil Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters het aantal verkeersdoden terugdringen tot nul.

Zo wil de minister de achthonderd gesignaleerde knelpunten op de Vlaamse wegen zo snel mogelijk verhelpen. “Dit is mijn boodschap: de kleine weg- en fietsinfrastructuurpunten versneld aanpakken om ervoor te zorgen dat onze infrastructuur een pak veiliger is. Want we weten dat infrastructuur ook altijd mee oorzaak is van verschillende verkeersongevallen”, zegt Peeters.

Zone 30 bebouwde kom?

Groen en Vooruit dienden in het Vlaams Parlement een voorstel van decreet in om de standaardsnelheid in de bebouwde kom in heel Vlaanderen te verlagen naar 30 km/u, zoals nu al het geval is in Brussel. Maar de minister is hier geen voorstander van. “Ik heb absoluut geen probleem met de zone 30, maar ik blijf wel bij mijn standpunt dat lokale besturen het best geplaatst zijn om te bepalen waar al dan niet een zone 30 moet worden uitgerold”, aldus de minister.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

De Koepelzaal, zondag 18 april 2021 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.