Laag aantal vacatures voor 55-plussers
​Voor ​werkzoekenden vanaf 55 jaar ligt het aantal vacatures zorgwekkend laag. Amper achttien procent van hen krijgt jobaanbiedingen en volgens Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft dat verschillende redenen. Zo zouden werkgevers minder tijd willen investeren in 55-plussers omdat die groep werkzoekenden minder gemotiveerd is.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gaat niet akkoord met het voorakkoord dat aan de werknemers van Carrefour wordt voorgelegd. De winkelketen is aan het herstructureren en wie ouder is dan 56 jaar zou in aanmerking komen voor werkloosheid met bedrijfstoeslag; brugpensioen in de volksmond. Muyters vindt dit onverantwoord en zal er naar eigen zeggen alles aan doen om die mensen te begeleiden naar een nieuwe job. “Het signaal dat men geeft met aangepaste beschikbaarheid is: jij bent al oud genoeg, jij moet niet zelf zoeken. Daarnaast is het bijna onmogelijk om SWT’ers  te motiveren en te begeleiden naar een nieuwe job. Ze maken immers gebruik van een wettelijk systeem waardoor werken niet voldoende loont in vergelijking met de uitkering die ze krijgen”.

Maar uit cijfers blijkt dat onder het bewind van Muyters welgeteld 18% van de brug-gepensioneerden een vacature van VDAB heeft ontvangen. “Als we kijken naar het vacatureaanbod en de sollicitatieopdrachten dan zien we dat het vacatureaanbod vanaf 55 jaar echt ineenstort. Van de 50- tot 54-jarigen kregen na een half jaar nog 1079 een aanbod, met 86 sollicitatieopdrachten. Bij de groep van 55- tot 59-jarigen was dat 200. Dat is 5 keer minder. De 60-plussers zijn eigenlijk opgegeven: die kregen maar 3 vacatureaanbiedingen. Dat blijft zo”, zegt Yasmine Kherbache (sp.a). “Als we weten dat 55-plussers het sowieso moeilijker hebben op de arbeidsmarkt, zou VDAB ter zake net een tandje moeten bij zetten en meer aanbiedingen moeten doen, omdat hun kansen sowieso al kleiner zijn. Ze zouden dat net moeten overcompenseren in plaats van minder aanbiedingen te geven.Tijdens de commissie voor Werk vinden verschillende parlementsleden”.

Studio Commissie, maandag 9 juli 2018 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.