Vlaamse overheid zal vliegtuig vermijden voor korte verplaatsingen
Personeel van de Vlaamse overheid zal in de toekomst niet langer het vliegtuig nemen voor korte dienstverplaatsingen naar bijvoorbeeld Amsterdam, Londen of Parijs. Het Vlaams Parlement keurde daarover vorige week een voorstel van resolutie unaniem goed. Oppositielid Joris Vandenbroucke (sp.a) haalt zo eindelijk zijn slag binnen want hij ijvert al lang naar milieuvriendelijkere verplaatsingen.

In totaal maakte de Vlaamse overheid bijna 1300 keer gebruik van het vliegtuig per jaar voor dienstreizen. Dat is gemiddeld vijf vliegtuigreizen per werkdag. “Op zich is er geen probleem dat de Vlaamse overheid talrijke internationale zendingen organiseert. Maar wat wel problematisch is en was, is dat ik in de lijst van bestemmingen die werden aangevlogen, steden zag staan zoals Parijs, Londen, Amsterdam, Keulen, Frankfurt, Lyon, en een enkele keer zelfs Rotterdam. Het is een beetje onbegrijpelijk dat dan nog het vliegtuig wordt genomen. Een vliegtuig dat meer dan twintig keer zoveel impact heeft op het klimaat dan een treinrit”, zegt Joris Vandenbroucke (sp.a). Daarom pleit Vandenbroucke voor een ‘duurzaamheidstoets‘ voor internationale dienstreizen bij de Vlaamse overheid. Deze suggestie werd in een voorstel van resolutie gegoten.

“Wat hier voorligt, is misschien een klein gebaar, maar het maakt wel een wereld van verschil. Eerst de Vlaams Parlementsleden en nu de Vlaamse overheid geven het signaal dat duurzaamheid een keuze vergt. Een keuze om voor korte verplaatsingen geen vliegtuig te nemen, maar wel de trein. Als wereldwijd die beweging wordt ingezet, komt er hopelijk druk op de onhoudbare situatie dat vervuilende vliegreizen altijd maar goedkoper worden. Dat het prijsverschil met de trein altijd maar groter wordt”, zegt Ingrid Pira (Groen). Uiteindelijk besliste het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement dat er voor relatief korte buitenlandse verplaatsingen niet langer het vliegtuig zal genomen worden. Dit geldt voor verplaatsingen onder de 500 kilometer of voor bestemmingen die onder de zes uur over land te bereiken zijn.

De Koepelzaal, dinsdag 10 juli 2018 vanaf 17u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.