Lange reistijd bij leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs
In zijn jaarverslag 2017-2018 duidt het Kinderrechtencommissariaat op een aantal pijnpunten bij het leerlingenvervoer voor kinderen in het buitengewoon onderwijs. Die kinderen zitten vaak meer dan drie uur per dag op de bus voor hun woon-schoolvervoer. De Vlaamse Regering rolde reeds twee pilootprojecten uit om dit efficiënter te laten verlopen. Tijdens de commissie voor Onderwijs vragen verschillende Vlaams Parlementsleden of de minister een evaluatie kan geven van de pilootprojecten.

37.000 kinderen uit het buitengewoon onderwijs maken in Vlaanderen gebruik van gratis leerlingenvervoer. Maar het Kinderrechtencommissariaat krijgt al jaren klachten over de leerlingenvervoer en de lange busritten van en naar een school in het buitengewoon onderwijs. Elke dag zitten 550 leerlingen langer dan drie en een half uur (220 minuten) in de bus. In sommige bussen zitten 50 kinderen met verschillende handicaps. De voorbije jaren leverde de overheid inspanningen om hieraan tegemoet te komen. Zo leveren twee pilootprojecten in Leuven en Roeselare interessante oplossingen op. Volgens het Kinderrechtencommissariaat is het nu een kwestie om hiermee aan de slag te gaan voor alle kinderen in Vlaanderen.

Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits kondigde tijdens de commissie aan de proefprojecten te verlengen. “Daarnaast breidt men uit met een regio in een grootstedelijk gebied (regio Gent of Antwerpen). De proefprojecten ambiëren een aanbod van vervoer dat het best past bij de zorgvragen en de zorgnoden van de leerling. Het doel is lange busritten te vermijden en alternatieve vervoersmogelijkheden te promoten. Uitgangspunt is dat het vervoer niet meer centraal vanuit Brussel wordt gepland, maar via lokaal overleg”, aldus de minister.

Studio Commissie, dinsdag 11 december 2018 vanaf 18u op vlaamsaparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.