Vlaanderen wil vanaf 2021 tot 30.000 Erasmus+ deelnemers per jaar
“Vanaf 2021 mikken we op 30.000 Erasmus+ deelnemers vanuit Vlaanderen per jaar”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Dat is een verdrievoudiging van het huidige aantal Vlaamse Erasmusdeelnemers. Jenne De Potter (CD&V) vraagt zich af hoe de minister dit zal verwezenlijken.

Op 25 januari van dit jaar organiseerde de Europese Commissie voor het eerst een Europese onderwijstop die de basis moest leggen voor een Europese onderwijsruimte. Maar liefst 22 ministers van Onderwijs en heel wat onderwijsexperten namen deel aan deze conferentie. Een van de conclusies was de nood aan een versterking van de Europese identiteit en ontwikkeling via onderwijs en cultuur, met een versteviging van het Erasmusprogramma als basis.

Tien maanden na die Europese onderwijstop  liet minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) weten dat er een consensus was om het nieuwe Erasmus+-programma in de steigers te zetten. Dit met een substantiële stijging van het budget en een verhoogde focus op de internationale uitwisseling van leerkrachten, studenten algemeen secundair onderwijs en extra financiële steun voor kwetsbare jongeren. “Negen op de tien jongeren vinden het belangrijk om in het buitenland te kunnen studeren en daar ook levenservaring op te doen. In de toekomst mikken we op 30.000 Erasmus+ deelnemers vanuit Vlaanderen per jaar”, zegt Crevits.

30 miljard euro

Om die beoogde mobiliteitsstijging in het Europese onderwijsveld te bekomen stelt commissie voor om het budget voor Erasmus+ op te trekken tot zo’n 30 miljard euro. Met de verhoging zullen 12 miljoen Europeanen in het buitenland kunnen studeren en levenservaring op doen. “Dit is een verdubbeling van het huidige Erasmusbudget en een verdrievoudiging van het huidige aantal deelnemers aan een Erasmusprogramma”, zegt Jenne De Potter (CD&V). “Voor Vlaanderen betekent dit dat gedurende die periode jaarlijks zo’n 30.000 deelnemers een buitenlandse ervaring zullen opdoen. Ook dat is een verdrievoudiging van het huidige aantal Vlaamse Erasmusdeelnemers”.

Studio Commissie, dinsdag 11 december 2018 vanaf 18u op vlaamsaparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.