Indien steden en gemeenten zouden overschakelen op slimme ledverlichting dan zou dat volgens technologiefederatie Agoria 680 miljoen euro kunnen opleveren. Ledverlichting met een vast dimscenario zou al een besparing van vijftig procent kunnen opleveren. En een daling van honderdduizend ton per jaar CO2-uitstoot. Dat zeggen ze tijdens de hoorzitting in de commissie Energie van het Vlaams Parlement.
De openbare verlichting van de lokale besturen in Vlaanderen telt ongeveer 1,2 miljoen lampen. Dat is 1 lamp per 5,3 inwoners. Als Vlaanderen die lampen op de meest energiezuinige en milieuvriendelijke manier kan laten branden, betekent dat een immens potentieel voor de energie-efficiëntie in Vlaanderen, stellen NV-A’ers Andries Gryffroy en Bart Nevens. Volgens de technologiefederatie Agoria zou de omschakeling 680 miljoen euro kunnen opleveren. De Vlaams Parlementsleden pleiten dan ook voor een snelle overschakeling op ledverlichting. Maar overal op de openbare weg omschakelen naar ledverlichting zou zo’n 450 miljoen euro kosten. “De hoge investeringskost mag een struikelblok lijken, maar ledlampen verdienen zich snel terug”, zeggen zij.
Agoria stelt namelijk dat we door creatieve oplossingen de kosten kunnen opvangen. “Bijvoorbeeld door de steden en gemeenten meer autonomie te geven en ze zelf te laten zoeken achter een externe partner voor openbare verlichting. We denken dan bijvoorbeeld aan ‘licht als een dienst’”, klinkt het. De gemeente werkt in dit systeem samen met een private partner, die verantwoordelijk wordt voor installatie, uitbating en onderhoud. Voor een vaste kost, die lager ligt dan de huidige uitgaven voor onderhoud en energie, bieden gemeenten zo moderne technologie aan in de Vlaamse straten. “Een win-win situatie dus”, zeggen Gryffroy en Nevens.
Studio Commissie, dinsdag 24 april vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.