Belangenconflict tegen Brusselse decumulregels

In het Brussels parlement is een voorstel ingediend dat Brusselse burgemeesters en schepenen verbiedt hun ambt te combineren met dat van parlementslid. Het voorstel werd al eens gestemd, maar kreeg niet de vereiste meerderheid aan Nederlandstalige kant. Bij de Vlaamse partijen in Brussel zijn enkel sp.a en Groen voor. Er bestaat in Brussel wel de mogelijkheid het voorstel opnieuw voor te leggen na een afkoelingsperiode van 30 dagen. En dan is een meerderheid in de Nederlandstalige taalgroep niet meer nodig.

Vlamingen buitenspel

Om de definitieve goedkeuring van het decumulvoorstel in het Brussels parlement af te remmen, willen N-VA, Open Vld en CD&V in het Vlaams Parlement een belangenconflict inroepen

“Dit gaat over een regeling die ervoor zorgt dat de Vlamingen in Brussel buitenspel worden gezet”, zegt N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement Matthias Diependaele aan het persagentschap Belga. “Die Brusselse regeling was in het verleden eigenlijk bedoeld om te verhinderen dat het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang, nvdr.) de Brusselse instellingen zou blokkeren. Nu misbruikt men die regeling om de Vlamingen een hak te zetten”, klinkt het.

Om een belangenconflict in te roepen, moet driekwart van de leden van het Vlaams Parlement akkoord gaan. Indien alle parlementsleden aanwezig zijn, komt de meerderheid alleen enkele stemmen tekort. Vlaams Belang stemde in Brussel ook tegen het decumulvoorstel en zou mathematisch de nodige stemmen voor het belangenconflict kunnen leveren.

Schorsing

Als het belangenconflict woensdag wordt goedgekeurd moet het Brussels Parlement het decumuldossier zestig dagen schorsen. Tijdens die periode moeten het Vlaams Parlement en het Brussels Parlement samen een oplossing zoeken. Komt die er niet gaat de zaak naar de senaat.

Kijk woensdag 27 juni vanaf 14u live op vlaamsparlement.tv (Telenet, kanaal 42 – Orange kanaal 80 of Proximus kanaal 279). Indien u de live uitzending heeft gemist, dan kan u ’s avonds kijken naar Studio Vlaams Parlement (vanaf 18u in de nieuwslus of na afloop van de live uitzending van De Koepelzaal). Daarin worden de hoogtepunten uit de bespreking van het belangenconflict getoond en interviewt Joris Vanderpoorten de hoofdrolspelers uit het debat voor extra duiding.

U kan het debat ook live volgen via de webstream van het Vlaams Parlement: