Leghennen in een kippenkwekerij

Door Europese richtlijnen is Vlaanderen verplicht de schadelijke uitstoot van stikstof aan te pakken. Dat gebeurt in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Een recent arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen zet de voorlopige Vlaamse PAS-regeling op de helling.

Kippenstal

Een rechter heeft op donderdag 25 februari de vergunning voor de uitbreiding van een kippenstal in het Limburgse Kortessem vernietigd. Op zich is dat niet ongewoon, maar de reden voor de vernietiging is dat wel: stikstof. Door de extra kippenstal zou het bedrijf te veel stikstof produceren, wat schadelijk kan zijn voor een nabijgelegen natuurgebied. De beslissing zet mogelijks het hele Vlaamse stikstofbeleid op losse schroeven. In Nederland heeft een soortgelijke uitspraak van de Raad van State grote gevolgen gehad. Zo’n 18.000 projecten liggen er stil. De stikstofuitstoot komt onder meer van landbouw, industrie en vervoer maar ook van de eventuele gascentrales die de kernuitstap mogelijk moeten maken.

Debat

Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement besliste om op woensdag 3 maart een actualiteitsdebat te agenderen over de aanpak van de stikstofproblematiek in Vlaanderen. De plenaire vergadering zal uitzonderlijk niet starten met het actualiteitsdebat, maar wel met een actuele vraag over de vaccinatiestrategie gericht aan minister Beke (die deze namiddag wordt verwacht op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid).

Verloop van het actualiteitsdebat:

– Openingsstatement door fracties zonder onderbreking
– Antwoord van de Vlaamse Regering
– Debat tussen de fracties met mogelijkheid tot onderbrekingen

Op basis van de ingediende initiatieven is de sprekersvolgorde als volgt:

1. Groen
2. sp.a
3. N-VA
4. VB
5. CD&V
6. Open Vld
7. PVDA

Viceminister-president Hilde Crevits, minister Zuhal Demir en minister Lydia Peeters zijn uitgenodigd om het actualiteitsdebat bij te wonen.

Live uitzending

Volg dit debat woensdag 3 maart vanaf 14 uur rechtstreeks op televisie via vlaamsparlement.tv, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

De Koepelzaal

Heeft u deze live uitzending gemist? Geen probleem. Donderdagavond vanaf 18u volgt in ‘De Koepelzaal’ een uitgebreid verslag van het eerste deel van het debat. Daarna tot vrijdag 18u te bekijken in de nieuwslus. Deel twee van het verslag over dit debat komt op antenne vanaf vrijdag 18u.

U kan deze vergadering ook rechtstreeks volgen via de webstream van het Vlaams Parlement: