Op maandag 27 september opent het Vlaams Parlement het nieuwe zittingsjaar 2021-2022 met de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering. Het debat hierover vindt plaats op woensdag 29 september.

Verkiezing Bureau en toespraak voorzitter

Bij het begin van een nieuw parlementair jaar verkiest de plenaire vergadering telkens opnieuw een voorzitter, ondervoorzitters en secretarissen. Samen vormen zij het Bureau, het dagelijks bestuur van het parlement. Liesbeth Homans, de voorzitter van het Vlaams Parlement, houdt tijdens de openingsvergadering zoals gewoonlijk een toespraak naar aanleiding van het nieuwe parlementaire werkjaar.

Eedaflegging nieuwe leden

Lode Ceyssens (CD&V) nam ontslag als Vlaams Parlementslid. Mevrouw Hilâl Yalçin (CD&V) zal op 27 september de eed afleggen als zijn opvolger.

Septemberverklaring

Bij de opening van het nieuwe zittingsjaar legt de Vlaamse Regering de Septemberverklaring af in de plenaire vergadering. Daarin belicht Vlaams minister-president Jan Jambon de algemeen maatschappelijke situatie in Vlaanderen en de krachtlijnen van de Vlaamse begroting voor het volgende jaar.

Het parlementaire debat over de Septemberverklaring volgt op woensdag 29 september om 14u. Na dit debat stemt het parlement over de Septemberverklaring.

Geen vragenuurtje op woensdag

Tijdens de plenaire vergadering van woensdag 29 september zullen er geen Actuele Vragen worden gesteld omwille van het debat over de Septemberverklaring. Het eerste vragenuurtje van de nieuwe zittingsperiode is voorzien op woensdag 6 oktober 2021, 14u.

Live uitzending

Volg deze openingszitting maandag 27 september vanaf 14 uur rechtstreeks op televisie via Vlaams Parlement TV, de zender van het Vlaams Parlement. Te bekijken via Telenet (kanaal 42), Proximus TV (kanaal 175) of Orange (kanaal 80).

Herbekijk

Heeft u deze live uitzending gemist? Geen probleem. Maandagavond, vanaf 18 uur, volgt in het programma ‘De Koepelzaal’ een uitgebreid verslag van deze openingszitting. Daarna tot dinsdag 18u te bekijken in de nieuwslus. Klokvast om het uur.