overlast
De afgelopen weken waren er aan de kust enkele meldingen van rellen en overlast. Na die heisa heeft de commissie Binnenlands Bestuur beslist om een gedachtewisseling te houden met minister Bart Somers over de lokale maatregelen en de aanpak van de gemeentebesturen. Die vindt een harde aanpak van vechtersbazen nodig en wil samen met het federale niveau onderzoeken of een hooliganwet voor stranden en recreatiedomeinen kan worden ingevoerd.

Tijdens het afgelopen weekend vonden er in enkele kustgemeenten een aantal onregelmatigheden plaats waardoor deze gemeenten beslisten maatregelen te treffen om de openbare orde te handhaven. Ook in andere gemeenten namen lokale besturen hieromtrent reeds de nodige initiatieven. Naar aanleiding van deze situatie komt de Commissie voor Binnenlands Bestuur vervroegd samen tijdens het zomerreces.

De leden van de Commissie voor Binnenlands Bestuur willen over deze lokale maatregelen in het kader van de coronacrisis, de hittegolf en de handhaving van de openbare orde dan ook dringend van gedachten wisselen met bevoegd Vlaams minister Bart Somers. Het gaat hier uitdrukkelijk niet om een interpellatie of vraag om uitleg, maar om een uitwisseling van ideeën over deze problematiek.

Het volledige verslag kan u hier terugvinden.

Studio Commissie, donderdag 14 augustus 2020 vanaf 18u op vlaamsparlement.tv. Stem af op Telenet (kanaal 42), Orange (kanaal 80) of Proximus TV (kanaal 175). Daarna 24u te bekijken in onze nieuwslus.